Skip to navigation Skip to main content

Schwarzwaldalp: sneeuwschoen- en rodelavontuur

Wintersport staat voor mij gelijk aan skiën. Langlaufers serveer ik af als net-niet skiërs, toerskiërs zien uren af voor één afdaling en op sneeuwschoenen zal je mij al helemaal niet de natuur in zien gaan. Geen snelheid, geen actie, dat kan toch geen voldoening geven? Op de Schwarzwaldalp nabij Meiringen-Hasliberg ben ik volkomen wakker geschud. Sneeuwschoenwandelen blijkt een prachtige vorm van wintersport. Het adembenemende berglandschap, de rust en de ongerepte sneeuwvlakte hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt.

Een doorgewinterde berggids

Enigszins sceptisch sta ik voor het hotel op de berggids te wachten die ons mee zal nemen naar het Reichenbachtal in de Zwitserse Jungfrau Region. Het is prachtig weer en het liefst zou ik in de gondel stappen voor een paar heerlijke afdalingen op de ski’s. Wanneer er een klein blauw autootje met 4 sleeën op het dak aan komt rijden verschijnt er voorzichtig een glimlach op mijn gezicht. Berggids Emil Feuz stapt uit en begroet ons hartelijk. De karakteristieke baard, vilten hoed en het embleem van ‘bergführer’ maken van Emil het prototype berggids. Wanneer hij onderweg naar de Schwarzwaldalp vol passie begint te praten over de natuur, de dieren en de historie ben ik de gedachte aan skiën vergeten.

Auto duwen ter warming-up

Onderweg naar de Schwarzwaldalp stopt hij enkele malen om meer te vertellen over de bijzondere omgeving. In Rosenlaui, het kleinste dorp van Zwitserland, komen we meer te weten over het historische, gelijknamige hotel. Nadat we weer verder willen rijden weigert de auto van Emil dienst. Gelukkig weten we met een ferme duw de motor weer aan de praat te krijgen, zodat we even later aan onze sneeuwschoenwandeling kunnen beginnen.

Uitzicht op de Eiger en Mönch

Geen mens te bekennen

De Schwarzwaldalp vormt zomers de bergpas naar bekende bestemmingen als Grindelwald en Wengen. In de winter is de weg doodlopend, alleen tijdens het hoogseizoen brengt de postbus rodelliefhebbers naar boven. Wij hebben onze sneeuwschoenen ondergebonden en stappen door het ongerepte sneeuwveld. Het uitzicht op de imposante Eiger en Mönch maakt dat ik me ontzettend nietig voel in dit landschap. Bovendien komen we urenlang niemand tegen wat de ervaring nog specialer maakt. Als dan ook nog de eerste zonnestralen boven het bergmassief uitkomen en de sneeuw laten glinsteren is het plaatje compleet.

Restaurant Schwarzwaldalp

Rodelen over de openbare weg

Na een sneeuwschoenwandeling van zo’n drie uur doen we ons tegoed aan Älplermagronen in restaurant Schwarzwaldalp. Ik geniet na van de tocht en heb mijn mening over alternatieve wintersporten voor altijd herzien. Tot slot heeft gids Emil nog een verrassing voor ons in petto. De sleeën worden van het dak gehaald en een touw achter de auto gespannen. Op de stukken waar de weg niet steil genoeg is biedt het touw uitkomst. De winterse variant van een banaan achter een speedboot. Een hilarisch toetje na een prachtige dag op de Schwarzwaldalp nabij Meiringen-Hasliberg.

Met dank aan:

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.