16 februari 2016 door Hannes in 'Skigebieden onder de loep''

Damüls, verborgen in het Bregenzerwald

“Damüls”, is niet vaak het antwoord dat je zult krijgen als je vrienden of kennissen vraagt waar ze dit jaar op wintersport gaan. Het ligt niet direct aan de snelweg, zoals de grote jongens; het Montafon, Lech am Arlberg en St. Anton am Arlberg die in de buurt liggen. Toch is het, net als de andere gebieden in Vorarlberg, op zo’n 850 km van Nederland, heel goed te bereiken met de auto.

Het sneeuwrijkste dorp ter wereld

Damüls is een aantal jaren geleden uitgeroepen tot het sneeuwrijkste dorp ter wereld. De reden hiervan zul je goed begrijpen als je vanaf de 1704 meter hoge Wildgunten over het Zuid-Duitse laagland kijkt. Een eventueel noordelijk front knalt hier direct op een muur van bergen. De weerkunde leert ons dat ‘klimmende’ lucht neerslag betekent. En bij koude lucht betekent dat....Sneeuw! Dit geldt eigenlijk voor heel Vorarlberg. Hierdoor had ik dan ook al een tijd een bovengemiddelde interesse om dit gebied eens te bezoeken. Deze interesse werd daarnaast ook ingegeven door het feit dat het gebied bekend staat om haar goede freeride mogelijkheden.

Uitzicht Damüls

Uitzicht op het Duitse laagland

Ski in, ski out

Te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Zo kun je het gebied Damüls – Mellau – Faschina Schneereich wellicht het best omschrijven. Met 109 km geprepareerde pistes kan het zich niet meteen meten met de eerder genoemde bekende gebieden. Je zult je er echter, onder andere door de goede off-piste mogelijkheden, zeker niet snel vervelen. Je kunt het gerust een volwassen, modern en gevarieerd gebied noemen. Gelegen in een mooie natuurlijke setting. Enkele oude liften zijn de afgelopen jaren vervangen door snellere nieuwe varianten, zoals de lange gondel die omhoog gaat bij Mellau. Wachtrijen zijn er dan ook amper. Een klassieke dorpskern vind je niet echt in Damüls. Daarvoor moet je in Mellau zijn. Echter, bevinden vrijwel alle accommodaties zich direct aan de pistes. Zelfs vanuit de goedkope pensionnetjes kun je meteen op de ski’s stappen. Dat maakt het een typisch ‘ski-in, ski-out’ resort, hoewel het ’s avonds nog een flinke wandeling kan zijn van Oberdamüls naar het dorp zelf.

Freeride hotspot

Er zijn in het gebied verschillende ongeprepareerde stukken van formaat die voor de poederbazen zijn gereserveerd. Dit zijn met name stukken die direct vanuit de skiliften te bereiken zijn, zoals het stuk tussen de Ragaz en de nieuwe Sunnegg skilift (met stoelverwarming). Zo zijn er meerdere delen die voldoende ruimte bieden om te freeriden en die niet meteen na een dag al kapot getrapt zijn. Voordat je omhoog gaat kun je je laten inlichten bij de VVV in het dorp die je er graag meer over vertelt. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om met een berggids op pad te gaan.

Freerirde

Skiroute bij Ragaz

Droomafdaling in Faschina

Voor een écht spectaculaire afdaling pak je de bus naar Faschina en neem je daar de lift helemaal naar boven. Hier klauter je vervolgens over de kam die richting de Glathorn gaat. Wat volgt is een afdaling die je in je dromen ook graag neemt. Let wel op, dit stuk is niet makkelijk te bereiken in geval van nood, dus wees goed voorbereid of ga met een gids. Ondanks dat Faschina niet met een lift verbonden is met Damüls, en het überhaupt maar enkele liften heeft, is het zeker de moeite waard om hier ook eens een kijkje te nemen. Niet alleen om bij de bovengenoemde afdaling te komen of vanwege de relatieve rust. Maar ook zeker om te genieten van de lekkerste piste van het hele gebied. Tenminste, als je van lange, brede, blauwe pistes type racebaan houdt. Ook langs deze piste vind je weer een aantal mooie ongerepte off-piste stukken.

Droomafdaling in Faschina

Op weg naar de prachtige off-piste afdaling bij Faschina

Schirmbarren

In Damüls vind je geen hordes hossende Hollanders, Engelsen of Scandinaviers. Hier komen met name vriendelijke Duitsers en Oostenrijks uit de buurt. Echter, dat wil niet zeggen dat er geen gezelligheid is, want er zijn een aantal authentieke ‘schirmbarren’ waar ’s middags het bier rijkelijk vloeit. Tevens bieden de verschillende accommodaties goede restaurants. Dat maakt Damüls compleet en daarmee is het een prima optie voor doorgewinterde wintersporters en wellicht families die eens iets anders wil proberen.

Ondanks dat ik het echte 'dorpsgevoel' wel een beetje miste, was ik onder de indruk van de veelzijdigheid van dit skigebied dat lekker dichtbij Nederland ligt.

Uitzicht skigebied

Meer informatie over Damüls >

Op het strand zal je Hannes niet zo snel tegenkomen, hij gaat liever naar de bergen! Zowel in de zomer als winter zoekt hij het graag hogerop. Zijn snowboard heeft hij al op 3 verschillende continenten onder gebonden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen