Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw met golvende sneeuwgrens

6934 - Alpenweer: sneeuw met golvende sneeuwgrens (1)

De komende dagen is het wisselvallig in de Alpen. Er trekken geregeld storingen over die sneeuw met zich meebrengen. Maar, de sneeuwgrens golft wel op en neer. Soms valt de sneeuw bijna tot in het dal, maar er zijn ook momenten dat die grens zich rond of zelfs iets boven de 1500m begeeft. Dit gaat door tot in de loop van vrijdag, daarna wordt het droog en zonnig. Zondagmiddag gaat het in het westen van de Alpen weer sneeuwen, Oostenrijk krijgt weer sneeuw na het weekend.

Eerste storing

Woensdag trekt de eerste storing over de Alpen, met in de ochtend de meeste sneeuw in Frankrijk en Zwitserland en in de middag steeds meer in het zuiden van Oostenrijk. De sneeuwgrens daalt van zo'n 1300m naar 600-800m en in Oostenrijk naar 300-600m. In de middag valt er ook in Italië, in de Dolomieten, wat sneeuw. In de avond worden ook de dalen wit, met de kanttekening dat het dan geleidelijk wel droger wordt. Aan de noordflank van de Alpen blijft het echter ook in de nacht nog af en toe sneeuwen.

Donderdag sneeuw aan de noordflank

Donderdag pruttelt het een deel van de dag een beetje. Aan de noordflank valt af en toe wat sneeuw, in het westen en zuiden is het droog en schijnt de zon soms ook. In de loop van de dag worden de wolken dikker en gaat het vaker sneeuwen, met name weer aan de noordflank. Daarbij loopt de sneeuwgrens geleidelijk wel op; in Frankrijk en Zwitserland naar ongeveer 1200m en in Oostenrijk naar 300-700m. De sneeuwgrens loopt hier echter donderdagnacht en vrijdag overdag ook weer verder op.

Loop weekeinde weer sneeuw

Vrijdag verdwijnt de sneeuw uit het beeld in het hele Alpengebied. Het wordt droog en de zon komt op steeds meer plaatsen prima uit de verf. En ook zaterdag is een prima dag. De zon schijnt, het is droog en op de meeste plaatsen ook vrij zacht. Voor degenen die carnaval in de sneeuw willen vieren ziet de reisdag er dus prima uit. In de loop van zondag verandert de situatie. Van het westen uit gaat het opnieuw sneeuwen, waarbij de sneeuwgrens daalt naar uiteindelijk 1000m. De meeste sneeuw valt in Zwitserland en Frankrijk, terwijl grote delen van Oostenrijk de sneeuw pas maandag krijgen, in afgeslankte vorm. In het noorden van Italië valt, zoals we deze winter vrijwel steeds zien, weinig sneeuw.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.