Skip to navigation Skip to main content

Meiringen: rustpunt in de Jungfrau Region

6921 - Meiringen: rustpunt in de Jungfrau Region (1)

Meiringen-Hasliberg maakt onderdeel uit van de Jungfrau Region, maar heeft een totaal ander karakter dan bestemmingen als Grindelwald, Wengen en Mürren. Terwijl de massa kiest voor een bezoek aan de Jungfraujoch hangt er in Meiringen en het Haslital een serene rust. Helaas doe je in Meiringen wel een stapje terug op het gebied van authenticiteit. Door twee branden in 1879 en 1891 werd het dorp vrijwel volledig verwoest. Hierna werden er weinig houten huizen meer gebouwd, wel zijn er enkele gebouwen opgetrokken in de Belle Epoque-stijl. Het Parkhotel du Sauvage is hier het opvallendste voorbeeld van.

Sherlock Holmes en Meringues

Ondanks dat het dorp niet over een blikvanger als de Jungfraujoch beschikt, geniet Meiringen toch internationale bekendheid. De mierzoete meringues vinden hier hun oorsprong en nog altijd heeft de lokale bakker het wereldrecord van grootste meringue in handen. Een andere belangrijke gebeurtenis die in Meiringen heeft plaatsgevonden is het fictieve bezoek van romanpersonage Sherlock Holmes. Nog altijd wordt het verhaal van Sherlock Holmes hier levendig gehouden door middel van een museum en standbeeld.

Familievriendelijke bestemming

Vanuit Meiringen kun je de grote kabelbaan nemen naar Reuti, om vervolgens over te stappen in de gondel naar Bidmi. Binnen 20 minuten sta je in het hart van het skigebied, waar ook de verzamelplaats van de skischool zich bevindt. Het skigebied Meiringen-Hasliberg kenmerkt zich als familievriendelijk met een niet al te lastige pisteaanbod. Hotspot voor kinderen is het centraal gelegen Skihäsliland Bidmi. Hier leren de kinderen spelenderwijs de techniek van het skiën. Meringen-Hasliberg is door het Zwitsers toeristenbureau onderscheiden als familiebestemming.

Meiringen-Hasliberg beschikt over het 'Families welkom' label

Tip: Balis, authentieke stal omgebouwd tot prachtige berghut

Uitgestrekt en veelzijdig skigebied

Ik begin mijn tour door het skigebied vanaf de top van de Hochsträss op 2180 meter. Vanaf hier neem ik enkele fijne rode afdalingen om bij berghut Balis de spieren even tot rust te laten komen. Deze authentieke stal is omgebouwd tot een prachtige berghut en een echte aanrader voor een pauze tijdens je skidag. Ik leer Meiringen-Hasliberg kennen als een skigebied dat ondanks 60 pistekilometers zeer uitgestrekt is. Zowel een voor-, als een nadeel is de ligging op het zuiden. Hierdoor geniet ik de hele dag van een heerlijk zonnetje, maar gaat de sneeuwkwaliteit na het middaguur snel naar beneden.

Piste voor skikampioenen

Een van de fijnste pistes van het skigebied vind ik afdaling nr. 16 vanaf Planplatten. Dit is niet zomaar een piste, deze afdaling wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt door skiteams. Aksel Lund Svindal legde hier enkele weken geleden de basis voor zijn overwinning op de Lauberhorn in het nabijgelegen Wengen. Ik begrijp wel waarom de Noor deze piste koos als trainingsomgeving! Het Alpen Tower restaurant aan de top verschaft je overigens een prachtig uitzicht van 360° op het berglandschap van het Berner Oberland.

Vanaf de pistes heb je een prachtig uitzicht op de Brienzersee

Voordelig(er) alternatief in de Jungfrau Region

In Meiringen-Hasliberg ligt het prijsniveau ten opzichte van andere bestemmingen in de Jungfrau Region een stukje lager. Wil je wel van het Zwitserse berglandschap genieten, maar voel je je niet aangetrokken tot de levendigere dorpen in de omgeving, dan is Meiringen een uitstekende keuze. Helemaal wanneer je met het gezin op wintersport gaat. Kinderen vinden hier optimale voorwaarden om in alle rust te kunnen leren skiën. Helaas heeft Meiringen niet de authentieke aanblik zoals je die bij veel andere Zwitserse skidorpen wel ziet.

Binnenkort lees je meer over sneeuwschoenwandelen op de nabijgelegen Schwarzwaldalp.

Met dank aan:

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.