Skip to navigation Skip to main content

De beste tips voor jouw wintersport in Nauders

Nauders
© TVB Tiroler Oberland | Nauders-Florian Albert

Ga je op wintersportvakantie naar Nauders? Of weet je het nog niet zeker? Dan is dit artikel perfect voor jou. Ik heb namelijk een aantal mooie tips voor jouw wintersport in Nauders op een rijtje gezet die je niet mag missen. De afgelopen jaren kwam ik regelmatig in Nauders en ik deel mijn tips graag met je.

Nauders in het kort

Nauders is een prachtige bestemming in Tirol, gelegen op een hoogte van 1394 meter, vlak bij de grens met Zwitserland en Italië, aan de Reschenpas. Je kunt hier met één skipas in twee landen en drie skigebieden skiën (Nauders, Schöneben-Haideralm en Watles), samen goed voor 159 kilometer aan pistes. De ligging tussen de 1400 en 2750 meter hoogte, geeft dit gebied een hoge sneeuwzekerheid.

Tips voor je wintersport in Nauders

Ik kom al erg lang in Nauders en het is elk jaar weer als thuiskomen. Er is veel te beleven, waardoor ik ieder jaar weer met erg veel zin terugkom. Want heerlijk skiën en snowboarden is niet het enige wat deze prachtige plek biedt. Daarom heb ik de leukste activiteiten en ervaringen voor een top wintersportvakantie in Nauders voor je samengevat in dit artikel.

1. Ga eens langs Slot Naudersberg

Onderaan de rode dalafdaling Bergkastel, ligt Slot Naudersberg. Dit is een prachtig kasteel in het dorp, met daaronder de Winter.Wunder.Welt waar veel te beleven is. Je kunt daar namelijk goed sleeën van afdalingen van verschillende niveaus. Een tube en andere sleetjes zijn ook te huur. Je kunt er bovendien schaatsen huren voor de ijsbaan die ernaast ligt of je bedrevenheid in het Eisstockschießen testen.

Schloss Naudersberg
© TVB Tiroler Oberland | Nauders-Florian Albert

2. Bekijk het gezonken dorp (voor zover dat kan)

Nauders ligt in Oostenrijk, bij de grens met Italië en Zwitserland. Vlak bij Nauders, net over de grens in Italië, ligt het skigebied Schöneben-Haideralm. Hier vind je altijd heerlijk geprepareerde pistes. Bij het skigebied ligt een prachtig meer. En dit is niet zomaar een meer. In dit meer ligt een gezonken dorp, waarvan de kerktoren nog steeds boven het water uitsteekt. Het meer is tientallen jaren geleden (in de jaren 40) ontstaan na de aanleg van een stuwdam. Die werd aangelegd om elektriciteit op te wekken, maar daarvoor moest wel het dorpje Graun ruimte maken. Dit dorp kwam (bijna) helemaal onderwater te staan. Alleen de kerktoren van de hoogste kerk van het dorp is nog te zien. Erg indrukwekkend! Je kunt vlak bij de toren parkeren met de auto om deze te bekijken.

Kerktoren in de Reschensee
© IDM Südtirol-Alto Adige/Benjamin Pfitscher

3. Doe een drankje bij de Yetibar en andere gezellige après-ski bars

Als je dan heerlijk hebt geskied en graag s ’avonds nog iets wilt doen, dan is de Yetibar de perfecte plek. Dit is een gezellige bar met heerlijke après-skimuziek en leuke, gezellige mensen. Deze bar ligt midden in Nauders en zit vanaf een uur of vijf stampvol met feestgangers. De bar is dus zeker een aanrader als je een keer niets te doen hebt in de (vroege) avond en wel zin hebt in een drankje en gezelligheid. En als je niet naar de Yetibar wilt, zijn er natuurlijk ook een aantal andere opties. Je hebt bijvoorbeeld de Traktor Bar en in Gasthof Martha zit ook een après-ski bar. De Traktor Bar ligt midden in het dorp, redelijk dicht bij de Yetibar. Gasthof Marta ligt aan de rand van het dorp, dus dat is wel een stukje lopen voor de wintersporters die in het centrum slapen.

4. Ski rode piste nummer 12

Als je met de Gaislochbahn omhooggaat en naar rechts skiet, kom je op een prachtige rode piste. Dit is een relatief rustige afdaling met hele fijne sneeuw en een van mijn favorieten. De rode 12 komt uit op de blauwe 21. Dit is eveneens een hele mooie piste die helemaal naar het dal leidt. Je kunt bij de rode 12 ook op het eind nog naar de blauwe 11 skiën, aangezien de rode 12 op het einde in tweeën splitst.

5. Ski de funpiste in het midden

Als je met de Zirmbahn omhooggaat, kom je bij een rode piste die in tweeën splitst en aan beide kanten ook nog aftakt in andere afdalingen. Je kunt ook middendoor over de piste. Daar is namelijk een kleine funpiste. Er zitten een paar jumps in en een aantal scherpe bochten. Deze afdaling komt weer uit bij de Zirmbahn en het Bergkastel restaurant. Een absolute tip om te doen en de kinderen vinden het gegarandeerd geweldig!

Een van de tips voor Nauders: de funpiste
© TVB Tiroler Oberland | Nauders- Rudi Wyhlidal

6. Ga eens eten bij Jochelius!

Dit is een prachtig restaurant met heerlijk eten. Ik kan altijd genieten van de heerlijke pizza’s en Kaiserschmarrn die hier op het menu staan. Ze zijn erg populair en dus is het er tijdens lunchtijd gezellig druk en vaak vol met skiërs en snowboarders. Dit restaurant heeft niet alleen heerlijk eten, er hangt ook altijd een hele gezellige sfeer. Aanradertje dus. Je vindt het restaurant tussen de dalstations van de Gaislochbahn en de Tscheyeckbahn. Overnachten kun je er overigens ook.

7. Voor de kleine en grote kids: de kinderpiste

Als je vanuit de gondel gelijk om het Bergkastel heen skiet, kom je aan je linkerhand een kinderpiste tegen met aan de rechterkant een aantal obstakels. Als je deze piste naar beneden skiet zie je daar een mooie luxe stoeltjeslift, de Goldseebahn, die verwarmd is. Deze lift is eigenlijk bedoeld voor kinderen die lessen volgen, maar desalniettemin kun je als volwassene de lift ook nemen. Pas natuurlijk wel op voor de kids. Als je de lift uitkomt en naar links skiet, heb je daar bijna gelijk een kleine funpiste voor kinderen. Als je de hele piste weer af skiet is daar onderaan de piste de Goldseebahn weer. Maar daar kun je ook kiezen linksaf te skiën en met piste nummer 1 helemaal naar het dal te skiën.

Nauders Funpark
© TVB Tiroler Oberland | Nauders-Roland Haschka

8. Ga snowkiten op de Reschensee

De Reschensee heeft niet alleen een bijzonder verhaal, het is ook een prachtige plek om een toffe activiteit te doen: snowkiten. Dit is een hele gave sport en is niet op veel plekken te beoefenen. Wel op de Reschensee en je kunt het er ook leren. Meerdere scholen kunnen je helpen de sport onder de knie te krijgen. Uiteraard kun je ook de uitrusting huren. 

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen om je vakantie in Nauders een leuke invulling te geven. En wat je ook besluit, ik wens je een heerlijke wintersportvakantie toe in Nauders!

Kjell Winter

Over Kjell

Skiën geeft Kjell een ultiem gevoel van vrijheid. Geen enkel andere sport kan tippen aan de skisport en daarom schrijft hij er ook graag over. Kjell staat al sinds z'n vijfde op ski's en is ook in de zomer graag in de bergen, maar dan op te mountainbiken.