Skip to navigation Skip to main content

Freeride in Fieberbrunn

6909 - Freeride in Fieberbrunn (1)
Freeride in Fieberbrunn

Vorig jaar januari was ik voor het eerst in Fieberbrunn, en direct onder de inruk. Ik had mijzelf beloofd nog een keer terug te komen om te gaan freeriden. Fervente freeriders denken in eerste instantie aan plaatsen als Lech am Arlberg, Verbier en Chamonix. Echter Fieberbrunn hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Het is niet voor niets dat Fieberbrunn een vaste plaats heeft in de Swatch Freeride World Tour. De tweede week van januari was het dan zover. De sneeuwcondities waren nog niet zo heel goed, maar er werd genoeg verse sneeuw verwacht.

Freeridepark Lärchfilzkogel

Fieberbrunn ligt in het noord-oostelijk deel van Tirol aan de grens met het Salzburgerland, op zo’n 920 km afstand vanaf Utrecht. Het dorp maakt sinds dit jaar deel uit van Oostenrijks grootste aaneengesloten skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Het freeride gebied concentreert zich in drie gebieden. In het eerste gebied op de Lärchfilzkogel is een heel freeridepark aangelegd. Dit betekent dat er verschillende jumps en drops zijn gebouwd. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om mooie ‘lijnen’ te skiën, maar kun je ook aan je jumping skills werken. Dit freeride park is dan ook geschikt voor zowel de gevorderde als beginnende freerider.

Sneeuw in Fieberbrunn

Het beeld bij aankomst: aan verse sneeuw geen gebrek in Fieberbrunn

Gids Martin legt uit waar we heen gaan: Lärchfilzkogel

De bewolking breekt even open en we hebben wat zicht

De bewolking breekt even open en we hebben wat zicht

Enorm off-piste terrein op de Henne en Hochhorrndler Spitze

Het tweede gebied is veel groter. Op de flanken van de Henne en Hochhorrndler Spitze zijn een drietal skiroutes uitgezet. Echter de gehele flank is off-piste terrein. Met name de hoger gelegen delen zijn behoorlijk steil, en meer geschikt voor gevorderde freeriders. Wat dit gebied nu helemaal zo geweldig maakt, is het feit dat je - sinds de verbinging van Fieberbrunn met Saalbach - waar je ook beneden uitkomt, je altijd heel eenvoudig via een glooiend pad weer uitkomt bij de nieuwe TirolS gondel. Met deze gondel en de aansluitende liften ben je in korte tijd weer boven. Zo verlies je geen tijd en kun je direct een volgende afdaling maken. Verder zijn er nog meer mogelijkheden rondom de Wildseeloder, echter gezien de sneeuwval en het slechte zicht ben ik hier niet geweest.

Op pad met een gids

Maar let op, hoewel er een paar skiroutes zijn uitgezet blijft het raadzaam om met een gids op pad te gaan. Je bent tenslotte in off-piste terrein. Het is niet alleen veiliger om met een gids op pad te gaan, maar hij kent het gebied op zijn duimpje en kan daardoor altijd nog wel een stuk onverspoord terrein vinden. Bij de Freeride Base in Fieberbrunn kun je terecht voor off-piste skilessen en/of een gids.

Martin weet de beste hellingen te vinden

Martin weet de beste hellingen te vinden

En hier hoop ik dan de volgende keer op: verse sneeuw én zon

En hier hoop ik dan de volgende keer op: verse sneeuw én zon

Na deze twee dagen Fieberbrunn weet ik zeker dat ik nog een keer terug zal komen; er valt hier nog veel meer te skiën.

Winter Richard

Over Richard

Richard is waarschijnlijk een van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.