Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: heerlijk weer en topsneeuw

6892 - Alpenweer: heerlijk weer en topsneeuw (1)

Het is een topweek voor de wintersport, met koude lucht en veelal goede tot uitstekende sneeuwkwaliteit. Alleen de zon laat het nog geregeld afweten in Zwitserland aan de noordflank, en in het westen van Oostenrijk. In de Franse Alpen, de Dolomieten en Noord-Italië daarentegen is het meestal zonnig weer. Tot en met vrijdag verandert er nog weinig en blijft het genieten van de zon en goede sneeuw, maar in het weekeinde wordt het zachter met kans op regen in de dalen. De vorstgrens komt overdag ook aanzienlijk hoger te liggen.

Veel zon in de Franse en Italiaanse Alpen

Het weerbeeld blijft vandaag, morgen en donderdag nog rustig met veel zonneschijn in de Franse en Italiaanse Alpen. In Zwitserland en Oostenrijk is meer bewolking en uit het wolkendek kan ook nog wat lichte sneeuw vallen. De hoeveelheden zijn gering, maar het poedert nog wel een beetje bij. Verder is het overal koud, op 1500 meter ligt het maximum rond -5 graden en hogerop is het uiteraard nog kouder. Zowel komende nacht als de nacht naar vrijdag wordt het opnieuw zeer koud, met minima van -10 tot -15 graden of zelfs onder de -20 graden in sommige dalen.

Overgang naar zachter weer

Vrijdag is het nog behoorlijk zonnig in een groot deel van het Alpengebied. Vanuit het westen neemt later de bewolking wel geleidelijk toe, in de Franse en Zwitserse Alpen. Het maximum ligt rond -3 graden op 1500 meter. Op zaterdag komt de zachte lucht binnenstromen vanuit het westen tot noordwesten. Aan de noordflank raakt het bewolkt en gaat waarschijnlijk wat lichte sneeuw vallen. Er worden geen grote hoeveelheden verwacht, maximaal 5 tot 10 cm als het meezit. De vorstgrens en daarmee ook de sneeuwgrens, begint vrijdagavond nog laag, rond 500 meter, maar stijgt naar 1200 meter op zaterdag.

Grosser Arber - Bayerischer Wald

Volgende week weer veel zon

Na de sneeuwval op zaterdag en zondagochtend nog in Oostenrijk, wordt hogedrukinvloed op zondag en begin volgende week weer groter. Het is dan meestal droog weer en de zon schijnt flink. Door het binnenstromen van de zachtere lucht, komt de vorstgrens ook een stuk hoger te liggen. Vanaf maandag ligt het nulgradenniveau overdag rond 2200 meter in de Franse Alpen en 1800 meter in Oostenrijk.

Nuttige (weer)links

Seceda (2518 m), Val Gardena

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.