27 januari 2016 door Lisa in 'Skigebieden onder de loep''

Skipas Fernie

Witte vingertoppen, een bevroren gezicht en mannen met ijspegels aan hun baarden. Welkom in Fernie, Canada. Een ouderwets, klein skigebied waar niemand zich door de kou laat weerhouden van een skidag. Fernie is voor Nederlanders lastig te bereiken. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Calgary, zo’n drie uur rijden. Fernie ligt onderin de Rocky Mountains, nog net in de British Colombia, tegen Alberta aan.


Logeren in het dorp of direct bij de berg

Het skigebied is een kwartiertje rijden van het oude dorp. Wintersporters kunnen ervoor kiezen onderaan de berg te slapen, in de vaak duurdere hotels. Wij slapen in de “Lizard Creek Lodge”, waar we skiënd ons hotel in en uit kunnen. Je kunt er ook voor kiezen in het dorp te slapen, de hele dag pendelen er shuttlebusjes tussen het dorp en het skigebied.

Fernie

Bowls

Op een mistige zaterdagochtend worden we opgewacht door Christine. Geboren en getogen in Edmonton, maar sinds ruim tien jaar is ze haar hart verloren aan Fernie. Ze vertelt ons over de vijf legendarische ski bowls die het gebied rijk is: Cedar Bowl, Lizard Bowl, Currie Bowl, Timber Bowl en Siberia Bowl. De bowls zorgen ervoor dat er altijd wel ergens verse sneeuw te vinden is. “Gewoon goed kijken waar de wind vandaan komt”, aldus Christine. Die wind kan alleen ook plotseling opwaaien, wat de omstandigheden wisselend maakt.

Adembenemend uitzicht

Het rechterdeel van het gebied (Cedar Bowl en Lizard Bowl) is vooral geschikt voor families en beginners. Ook op de Lower Mountain, in het midden van het gebied, zijn groene en blauwe, brede pistes. Leuk: tussen de bomen zijn er speciale kinderpaden aangelegd. Maar Christines ogen gaan pas echt glinsteren als ze vertelt over de Currie Bowl, Timber Bowl, Siberia Bowl en de Polar Peak. Deze laatste is helaas gedurende ons verblijf gesloten. Maar als we Christine mogen geloven, is het uitzicht over de Rockies daar adembenemend.

Fernie, Canada

Geen hightech snufjes

Het skigebied is niet vergelijkbaar met een Europees resort. Ook dat weet Christine: “Jullie zijn allemaal hightech snufjes gewend. Nou, wij hebben geen elektrische tickets en verwarmde liften. We hebben wel een paar sneeuwkanonnen.” Inderdaad: de tickets zijn een soort stickers die met de hand gescand worden. Wel gezellig, want op deze manier krijg je altijd een warme glimlach en een “Hi, how are you doing?” van een lifty, die vaak ook het een en ander weet over het gebied. Geen verwarmde liften, daar kunnen wij ons als Europeanen wel overheen zetten. Maar een kap bij -10 was geen overbodige luxe geweest. Toch heeft het wel wat. Een puur skigebied, zonder poespas.

Elke afdaling is anders

Ze kunnen hier qua techniek misschien een voorbeeld nemen aan Europa, maar qua pistes geldt het omgekeerde. We beginnen de dag met de ‘Timber Bowl Express Quad’. Eenmaal boven warmen we ons op met wat sprintjes en sprongen. Dat was bij nader inzien niet nodig geweest. Om bij de black diamond ‘Morning Glory’ te komen, moet je namelijk een kleine vijf minuten hiken. Vanaf hier gaat een steil stuk tussen de bomen naar beneden, waar je je route kunt bepalen. Na de ‘Morning Glory’, opent zich een nieuwe speeltuin als je de ‘White Pass Quad’ omhoog neemt, die naar de Timber Bowl gaat. Waar je ook naar beneden gaat, elke afdaling is anders. Met ‘Knot Chutes’ als favoriet.

Fernie Morning Glory

Opwarmen

Après-ski. Een woord dat de Canadezen tot dusver nog niet helemaal lijken te begrijpen. Maar hier in Fernie, schijnt dé nummer 1 après-ski bar van Canada, de Griz bar, te zijn.. Toegegeven: het is een gezellige bedoeling. Live saxofoon-muziek, een hoop lachende gezichten en lokaal bier. Après-ski? Nee. Goede afsluiting van een dag skiën? Ja.

Een nog betere dagafsluiter is het als we de jacuzzi in het hotel vullen. Chips, een biertje en de badschuimbubbels geven onze vingertoppen en wangen weer kleur. Ha, die après-ski vervangen wij met liefde een keertje in Europa voor deze opwarmer.

Downtown Fernie

Het centrum van Fernie lijkt op een filmset. Oude, gekleurde, een soort saloonachtige huizen sieren het straatbeeld. Je hoort nog net geen howdy how. Even googlen leert ons dat downtown Fernie ook daadwerkelijk het decor van films is, onder andere ‘Hot Tub Machine’ is er opgenomen. Je kunt er naar hartenlust winkelen, een lokaal biertje drinken in ‘The Brickhouse’ of langs de ouderwetse drukkerij ‘Clawhammer Letterpress’ gaan.

Fernie

Puur

Als ik Christine vraag wat ze het mooist aan Fernie vindt, antwoordt ze: “Je hoeft hier geen pursang wintersporter te zijn om het naar je zin te hebben. De community bestaat uit mijnwerkers, artiesten en outdoorliefhebbers. Het is geen gebouwd skidorp, met geknutselde gezelligheid. Alles hier is echt.” Na drie dagen Fernie kunnen we niet anders dan dit beamen. Waarom trekt anders jong en oud dag in, dag uit erop uit bij -10 en zelfs bij -20? Dan moet er iets zijn dat je van binnen opwarmt. Fernie.

Lisa was nog maar 2 jaar oud toen ze voor het eerst op de ski’s werd gezet. Na diverse wintersportvakanties stortte zij zich op de wedstrijdsport en reisde heel Europa door voor internationale FIS-wedstrijden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen