Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Meeste sneeuw in West-Alpen

De komende dagen gaat er flink wat sneeuw vallen, maar dan vooral in Frankrijk en Zwitserland. Naar het oosten toe verpieteren de meeste storingen geleidelijk, toch is het ook in Oostenrijk, Beieren en de Italiaanse Dolomieten niet helemaal droog. De meeste zon zien we waarschijnlijk in Italië. Daarbij ligt de sneeuwgrens tussen de 600 en 800 meter, maar donderdag en vrijdag loopt de sneeuwgrens wel op. Dankzij verse sneeuw begint 2016 goed, gelukkig gaat het nog even zo door.

Droog in Italië

Vandaag blijft het droog in Italië. De zon schijnt volop, maar in de Dolomieten komt wat meer bewolking voor. In Oostenrijk schijnt de zon ook geregeld. Helemaal droog blijft het niet, mogelijk valt er in de loop van de dag wat sneeuw in Vorarlberg of West-Tirol. De sneeuwgrens ligt ergens tussen 600 en 1000 meter. In Zwitserland en Frankrijk vinden we de sneeuwgrens op een zelfde hoogte, maar de neerslaghoeveelheden zijn wel groter. In Frankrijk kan plaatselijk tot 20 cm sneeuw vallen, in Zwitserland valt met name aan de Noordflank van de Alpen een centimeter of 10.

Som over 3 dagen

Veel sneeuw in Frankrijk

Met een stevige westelijke stroming botst er donderdag een storing tegen de Alpen. Die brengt vooral in Frankrijk veel sneeuw, waarbij de sneeuwgrens wel gaat stijgen en tegen de 1500 meter komt te liggen. Boven die grens kan de dump makkelijk oplopen tot meer dan een halve meter! De neerslag doet ook Zwitserland aan, maar naar het oosten toe valt er wel minder sneeuw. Vorarlberg en Tirol in Oostenrijk krijgen ook nog tegen de 20 cm sneeuw op sommige plaatsen, met een sneeuwgrens tussen 900 en 1300 meter. In Italië valt weinig tot niets.

In het westen de meeste sneeuw

Op naar een wisselend weekeinde

Vrijdag pruttelt de sneeuw wat na in Zwitserland en Frankrijk en in de loop van de dag lijkt het allemaal weer wat te activeren. In het weekeinde komt er in deze hoek weer veel sneeuw bij en van en naar de wintersportgebieden kun je daar best last van hebben. Vooral de laatste stukjes, de berg op, kan sneeuwval veel hinder verzorgen. De hinder van en naar Oostenrijk is veel minder groot. Hier is de sneeuwval beperkt en in Duitsland valt de neerslag vrijwel overal als regen.

Blijf op de hoogte van de sneeuwval in jouw skigebied; meld je aan voor de Snowalert >

Live webcams

Adelboden

Snowpark Les Arcs

La Plagne, Paradiski

Sölden

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.