4 januari 2016 door Miranda in 'Nieuws''

Skigebied Winterberg open: eerste liften draaien

Niet alleen in de Alpen is de winter eindelijk begonnen, maar ook in het Duitse Winterberg zijn vandaag de eerste skiliften en pistes geopend. De pistecondities zijn echter nog verre van optimaal. Er ligt een dunne laag kunst- en natuursneeuw op de afdaling van de Remmeswiese, waar vandaag de eerste stoeltjeslift in gebruik is genomen. Ook de sleeplift op de oefenweide Herrloh draait inmiddels. Op de webcam is te zien dat de eerste wintersporters hun bochten draaien. Hoe de situatie in het skigebied van Winterberg zich verder zal ontwikkelen deze week is nog onzeker, dit hangt erg van de temperatuursontwikkeling af.

Sneeuw maken bij temperaturen boven nul

Winterberg kent net als veel skigebieden in de Alpen een zeer moeilijke start van het seizoen. Bijna alle afdalingen van het skigebied Winterberg kunnen kunstmatig besneeuwd worden. In Winterberg zijn ze op het gebied van besneeuwing zo ver, dat ze zelfs met temperaturen boven nul sneeuw kunnen produceren. Maar de temperaturen in december waren zo hoog, dat ze niets konden doen dan afwachten. Een enorme strop voor het skigebied, de lokale bevolking die voor een groot deel afhankelijk is van wintersporttoerisme, en natuurlijk de wintersporters zelf. Meestal is er in december al wel een aantal pistes geopend in Winterberg.

Winterberg

De eerste wintersporters zitten in de skilift in Winterberg

Verse sneeuw

Gisteren viel er een laagje verse sneeuw in Winterberg, waardoor de plaats qua looks eindelijk haar naam eer aan deed. Deze laag, samen met de kunstsneeuw die inmiddels geproduceerd kon worden, maakte het mogelijk vandaag te openen. Echter de vooruitzichten voor het weer zijn nog onzeker. De sneeuwgrens schommelt, waardoor de neerslag zowel als sneeuw als regen kan gaan vallen. Het skigebied heeft dus besloten deze week per dag de situatie te bekijken en te besluiten welke liften en pistes geopend kunnen worden.

Winterberg

Winters plaatje uit Winterberg

Winterberg

Nog niet voldoende sneeuw op deze piste om te kunnen skiën

Plan kort voor vertrek

Wil je in Winterberg gaan skiën dan raden we je aan om kort voor vertrek te kijken hoe de situatie is en of er liften open zijn. Hopelijk wordt het snel nog wat kouder, zodat het wintersportseizoen ook hier echt kan beginnen. Winterberg is immers één van de meest populaire wintersportbestemmingen van Nederlanders, omdat we hier binnen 3 uur op de piste kunnen staan.

Sneeuwverwachting Winterberg

De weersverwachting voor Winterberg: de sneeuwgrens zou nog wat moeten dalen...

Lees hier meer over skiën in Winterberg >

Winterberg of Willingen? Lees hier onze vergelijking >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.