Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: voorlopig zacht in de Alpen

Alpenweer door Diana Woei - De komende dagen ligt het nulgradenniveau erg hoog, vaak boven de 1500 meter. Komend weekend zal het kwik nog verder stijgen. Willen we overdag vorst, dan moeten we boven de 2000 meter zijn, waardoor de beste sneeuwcondities op de gletsjers te vinden zijn. Door de aanvoer van zachte lucht is het beneden de 1500 meter helaas mager gesteld met de sneeuw. Vandaag en mogelijk vrijdag komt er een laagje bij, maar dit zal niet meer dan 5 cm zijn.

Weinig sneeuw

Een krachtig hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa krijgt versterking van een hogedrukgebied boven Italië. Door deze combinatie verzwakken de storingen die overtrekken. Vandaag valt er vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuw, in Zwitserland en Oostenrijk, zo'n 1 tot 10 cm. De meeste sneeuw wordt verwacht in de regio's Vorarlberg en Glamerland en in de omgeving van de Jungfrau (Wengen, Grindelwald). Morgen sneeuwt het mogelijk nog licht in de omgeving van Kaprun tot aan Tauplitz. Het blijft echter overwegend droog. Vrijdag en in het weekend wordt amper neerslag verwacht, het is droog en vrij zonnig.

Vandaag her en der een laagje sneeuw

Zondag superzacht

Dezer dagen ligt het kwik vaak boven het vriespunt. Alleen in de nacht en vroege ochtend vriest het licht, boven de 1000 meter hoogte. Overdag ligt de vorstgrens veelal boven de 1500 meter. Op zondag wordt het boterzacht met zelfs op 2000 meter overdag lichte dooi. Het nulgradenniveau ligt op zondagmiddag zelfs rond de 2300 meter.

Verwachting voor St. Anton, zondag zeer zacht.

Volgende week iets minder zacht

In de week van kerst blijft het kwik aan de hoge kant, maar gelukkig daalt de vorstgrens langzaam naar 1500 tot 1800 meter. Op maandag, woensdag en donderdag is de kans op neerslag iets groter. Veel sneeuw wordt er niet verwacht. Als er wat valt, is dat veelal pas boven de 1500 meter. De meeste neerslag wordt aan de west- en noordkant van het Alpenmassief verwacht.

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.