Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: alle kleine beetjes helpen

6776 - Alpenweer: alle kleine beetjes helpen (1)

Alpenweer door Diana Woei. - De sneeuwcondities beneden de 2000 meter zijn mager. Dat komt doordat het weer vaak rustig is in het Alpengebied bij de aanwezigheid van hogedrukgebieden. Ook is de lucht tamelijk zacht. De vorstgrens heeft de afgelopen dagen vaak boven de 1500 meter gelegen. Gelukkig wordt het geleidelijk iets minder mild en trekt zo nu en dan een storing met wolken en neerslag voorbij. Vandaag is dat het geval. Vooral boven de 1500 meter komt er een dun laagje sneeuw bij. Er wordt in totaal ongeveer 15 cm verwacht, met name boven de 2000 meter.

Waar valt de meeste sneeuw?

Een zwak front zorgt vandaag voor een beetje sneeuw. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt 1 tot 5 cm. In Vorarlberg (Oostenrijk) en Glarnerland (Zwitserland) wordt de meeste sneeuw verwacht, 5 tot 10 cm en op de gletsjers 10 tot 15 cm. Aan de zuidkant is het droog en schijnt later vandaag de zon. Later deze week, op zondag, kan er misschien aan de zuidkant van de Alpen wat lichte neerslag vallen. Veel is het niet. Als er wat valt is het niet meer dan 5 cm en de sneeuwgrens ligt boven de 1200 meter.

Satellietfoto van woensdag 9 december

Hogedrukgebieden

Op de meeste dagen van de rest van de week blijft het vrijwel droog, doordat een uitgestrekt hogedrukgebied boven de Alpen nestelt. Het waait amper en de vorstgrens gaat vandaag weliswaar naar 1000 meter, maar stijgt morgen weer naar 1500 tot 2000 meter. Ook de rest van de week blijft het nulgradenniveau hoog. De sneeuwcondities in de lager gelegen skigebieden zijn erg mager. Boven de 1500 meter is het beter.

Weersverwachting Avoriaz: dinsdag sneeuw!

Krimml, de dalen zijn groen.

Volgende week moet het dan maar gebeuren, de sneeuwdump. Zoals de weerkaarten er nu voorstaan valt er op dinsdag 15 december 5 tot 15 cm. Weliswaar boven de 1500 meter maar beter iets dan niets. In de
Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.