Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: opnieuw (veel) sneeuw in aantocht!

6742 - Alpenweer: opnieuw (veel) sneeuw in aantocht! (1)

De eerste sneeuw ligt er inmiddels en de komende dagen komt er weer flink wat bij. Tot en met zondag kan het in de noordwestelijke Alpen weer oplopen tot meer dan een meter verse sneeuw! Het afgelopen weekeinde heeft een sneeuwdump vooral het westelijk deel van de Alpen behaagd. Op veel plaatsen viel wel een halve meter sneeuw en in de hoger gelegen delen van de Alpen soms zelfs 1,5 meter. Frankrijk en Zwitserland profiteerden het meest en ook in Vorarlberg in Oostenrijk is veel gevallen. Wat minder ruig ging het tekeer in Tirol en het Salzburgerland, met 10 tot 30 cm sneeuw. Hier daalde de sneeuwgrens niet overal tot in het dal.

De sneeuwkanonnen doen hun werk

De kou kwam echter wel na de neerslag, zodat de sneeuwkanonnen nu hun werk kunnen doen. Dat de kou kwam binnen denderen was heel duidelijk. Een week geleden was het op woensdag nog 12 graden op de Schmittenhöhe bij Zell am See. Zondag was het maximum er -8 graden! Aan de zuidflank van de Alpen, in Italië, is vooralsnog weinig of geen sneeuw gevallen. Vooral de Dolomieten komen er nog bekaaid vanaf.

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in jouw favoriete dorp? Meld je aan voor de Snowalert >

Nieuwe sneeuwval

De neerslag die vandaag bij ons over trekt, bereikt de Franse en Zwitserse Alpen in de avond. Daar valt hoofdzakelijk sneeuw, in de diepste dalen kan het ook regenen. Maar vrijwel alle skigebieden krijgen gewoon sneeuw. In Oostenrijk komt de sneeuw pas later; in de loop van woensdag, maar gaat daar ook wat langer door. De sneeuw valt weer vooral aan de noordflank en in het westen van de Alpen. In totaal kan er 20 tot 50 centimeter verse sneeuw vallen, afnemend tot 10-20 cm in Tirol en het Salzburgerland. Aan de zuidflank van de Alpen valt amper wat.

Vergelijking Chamoille (CH) en Lech am Arlberg

Sneeuwdump in het weekend

In de loop van donderdag en op vrijdag is het droog, met zonnige perioden. In het weekeinde brengen storingen opnieuw sneeuw en meestal valt de sneeuw tot in het dal. Dat begint zaterdag vroeg in het westen, waarna de sneeuwval zich weer oostwaarts uitbreidt. Laat op zaterdag wordt het van het westen uit weer droger, maar zondag volgt een nieuwe lading. Aan de zuidflank van de Alpen valt het ook ditmaal tegen. De sneeuwval van zaterdag brengt 20 tot 40 cm, waarbij in het noordwesten het meest valt (Frankrijk en Zwitserland dus). Zondag volgt opnieuw een vergelijkbare hoeveelheid, ditmaal eerlijker verdeeld. In het zuiden van de Alpen, vooral in de Dolomieten, valt vrijwel niets.

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in jouw favoriete dorp? Meld je aan voor de Snowalert >

Bekijk alle aanbiedingen voor december v.a. € 120,- incl. skipas >

Sneeuwverwachting komende dagen

Sölden, Schwarze Schneidbahn (3000 m )

Lauberhorn

L'Alpe d'Huez

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.