Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw in de Alpen

6735 - Alpenweer: veel sneeuw in de Alpen (1)

Dit weekend gaat het eindelijk 'los' in de Alpen. Na weken van zacht nazomerweer gaat het roer nu om en begint de winter met een flinke sneeuwdump. Met een straffe noordelijke stroming wordt koude lucht afkomstig van de Noordpool over de Alpen gevoerd. Dat resulteert in de forse sneeuwlaag in de bergen. In de hoge bergen van Zwitserland kan er dan zomaar een meter sneeuw vallen! De sneeuwvalgrens daalt naar 400 tot 800 meter. De meeste dalen zijn nu nog groen, maar daar komt dit weekend verandering is. Ook de vooruitzichten voor volgende week zijn goed.

Veel sneeuw

In de nacht naar zaterdag wordt veel neerslag verwacht. In Frankrijk en Zwitserland valt vooral aan de noordkant van de bergen 40 tot 50 centimeter sneeuw in 24 uur. In Oostenrijk zijn de hoeveelheden iets minder, maar met 20 tot 30 centimeter sneeuw is de winter toch ineens aangebroken. De sneeuwvalgrens ligt eerst boven de 1500 meter en daalt in de loop van de zaterdag naar 400 tot 800 meter. Boven de 400 meter wordt al het groen dit weekend wit.

In het Zwitserse Engelberg sneeuwt het al een beetje

Noordkant meeste sneeuw

Ook zondag is de lucht nog tamelijk onstabiel en komen met name aan de noordkant van de Alpen boven de 500 meter sneeuwbuien voor. In het zuiden zijn de buien minder talrijk en is er meer ruimte voor de zon. Met overdag hooguit 1 tot 4 graden in de dalen is het vrij koud. Hoger in de bergen blijft het kwik onder nul.

De sneeuwverwachting voor de komende 3 dagen: flinke hoeveelheden

Vanaf woensdag opnieuw sneeuw

Na het weekend is het eerst nog koud met overdag in de dalen het kwik iets boven nul en in de nachten matige tot strenge vorst. Het is wel droog en de zon schijnt geregeld. In de tweede helft van de week lijkt het weer wisselvalliger te worden met vooral aan de noordzijde van de Alpen opnieuw sneeuw. Geweldig nieuws nu het wintersportseizoen bijna van start gaat!

Zermatt: hier kan dit weekend meer dan een meter sneeuw vallen

Davos: dit herfstlandschap zal er morgen heel anders uit zien

In Courchevel sneeuwt het al een beetje

In december op wintersport?

De sneeuw die dit weekend gaat vallen zal waarschijnlijk zorgen voor een fijne seizoenstart. Na dit weekend blijft het koud, waardoor de kans groot is dat de sneeuw blijft liggen. December belooft een goede wintersportmaand te worden. Bovendien zijn de prijzen aan het begin van het seizoen nog erg aantrekkelijk. Ook zijn er nog genoeg mogelijkheden voor de kerstvakantie. Boek nu je wintersport!

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.