Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: de winter komt eraan!

6725 - Alpenweer: de winter komt eraan! (1)

Het is de laatste tijd extreem zacht in de Alpen. Dat kriebelt behoorlijk als je bedenkt dat de winter toch echt zou moeten naderen. Gelukkig, de winter komt ook; vanaf vrijdag gaat het los. De eerste paar dagen is het nog zacht, maar daar komt eind deze week verandering in. De winter komt eraan, met volle overtuiging. En dat zijn de berichten die wij wintersporters natuurlijk graag horen. Zeker de vakantiegangers die tijdens de kerstvakantie naar de Alpen gaan. De kans is namelijk groot dat een deel van deze sneeuwval blijft liggen als de temperaturen een beetje meewerken.

Eerste dagen nog nazomer

De eerst komende dagen blijft het nog altijd erg zacht in de Alpen. Er valt ook amper neerslag en geregeld schijnt de zon. In de dalen heb je in dit jaargetij dan wel kans op nevel, maar in de bergen is daarvan geen sprake. Tot en met donderdag liggen de maxima nog altijd rond of zelfs boven de 15 graden. Geen winter, met een wintersportseizoen wat toch echt dichterbij begint te komen.

In het Zwitserse Zermatt is het nog een paar dagen zacht

Winter dendert binnen

Vrijdag gaat het roer om. De wind begint naar het noordwesten te draaien en de aanvoer van koude lucht komt op gang. Dat gaat samen met een flinke strot wind en met neerslag. De sneeuwgrens ligt eerst nog op zo'n 2000m, maar begint in de loop van de dag flink te dalen en ligt later op de dag tussen ongeveer 1000m in Frankrijk en Zwitserland en 1500m in delen van Oostenrijk. Als eerste zet deze daling in, in Frankrijk en Zwitserland, even later volgen ook Oostenrijk en Italië.

We verheugen ons nu al op dit soort webcambeelden

Winters weekeinde

Zaterdag en zondag gaat de sneeuwgrens steeds verder omlaag. Als er neerslag valt, komt het witte goed op veel plaatsen tot in het dal. Op sommige plaatsen komt er een beetje “Nordstau” bij en dat levert uiteindelijk een aardig sommetje op. Hoger in de bergen van Zwitserland ligt aan het eind van het weekeinde mogelijk meer dan een meter verse sneeuw. Ook op andere plaatsen in de Alpen valt flink wat; al snel 30 tot 50cm. Het kan een mooie eerste aanzet voor het wintersportseizoen worden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.