29 oktober 2015 door Miranda in 'Nieuws''

James Bond in Tirol

Het is je vast niet ontgaan: woensdagavond ging de nieuwe James Bond film 'Spectre' in ons land in première. Nou barsten de Bond films natuurlijk altijd van spektakel, maar als een deel van de film in besneeuwd Tirol is opgenomen gaan wij - als wintersportliefhebbers - natuurlijk helemaal rechtop zitten. Snowplaza bekeek de film vanavond in Innsbruck, sprak met de directeur van de bergbahnen Sölden over de opnames van de 24e James Bond film en was erg nieuwsgierig of 007 in deze film ook de ski's onder zou klikken. Benieuwd naar de achtergrondverhalen van de nieuwe James Bond film? Lees snel verder.

De geheime missie van de directeur van de bergbahnen in Sölden

Net als de missies van James Bond, was ook de missie van de directeur van de Bergbahnen in Sölden, Jakob Falkner, 'top secret'. Hij had zich namelijk als doel gesteld de 24e Bond film naar Sölden te halen en noemde zijn missie 'B 24'. Slechts enkele mensen waren op de hoogte van de missie en pas toen definitief werd dat de bergen van het Ötztal het decor zouden vormen van de film kwam de 'Bond gekte' op gang. In januari 2015 reisde Daniel Craig met zijn Bondgirl af naar Sölden voor de opnames. In totaal waren er 3 weken nodig om alle scenes te schieten. Hiervoor werd een gedeelte van het skigebied - de Gaislachkogel - zelfs 2 dagen een 'no go area' voor vakantiegangers en nieuwsgierige journalisten. Het moderne Ice Q restaurant en de gletscherweg richting de Rettenbach- en Tiefebachgletsjer spelen een belangrijke rol in de film.

James Bond in Tirol

Daniel Craig, Léa Seydoux en Dave Bautista in Sölden

Kalfjes Daniel en Léa

Naast Sölden is ook het kleine dorpje Obertilliach met 687 inwoners decor van de nieuwe Bondfilm. De filmcrew, die bestond uit 300 tot 400 personen, arriveerde met sneeuw, een sportvliegtuig en een schuur uit Stiermarken in de gemeente in Oost-Tirol. “Bond-huis” noemden de inwoners van Obertilliach de schuur al snel. Deze was in Stiermarken gedemonteerd en werd bovenaan een piste in het skigebied Golzentipp weer opgebouwd. Voor de scènes rond het “Bond-huis” en op de bijbehorende skipiste was ook hoofdrolspeler Daniel Craig medio januari 2015 gedurende drie dagen ter plaatse, en dan komt de pers natuurlijk ook al snel om de hoek kijken. Een paparazzi fotograaf was op 300 meter afstand van de filmopnamens toen hij ontdekt werd. Waarschijnlijk ligt zijn sneeuwlaars - die hij onderweg tijdens zijn vlucht, nadat hij ontdekt werd - verloor, nog steeds ergens in het skigebied. Een andere leuke anekdote: op de eerste draaidag van de film werden er in Obertilliach twee kalfjes geboren, die de boer direct vernoemde naar de hoofdrolspelers Daniel en Léa.

Obertilliach

Het normaal zo rustige en kleine Obertilliach in Ost-Tirol werd overspoeld door de filmcrew van 'Spectre'

Enkele cijfers van de filmopnames in Tirol

Een indrukkende film heeft natuurlijk cijfers die er ook niet om liegen:

  • € 8,9 miljoen productiegerelateerde uitgaven in Tirol (accommodatie, maaltijden, transport, huren, honorariums en overige)
  • 31 draaidagen in Tirol
  • 30.000 overnachtingen van cast en crew in Tirol, Karinthië en Stiermarken
  • 600 filmmakers in de internationale crew
  • 250 filmmakers uit Oostenrijk resp. Tirol
  • De film duurt 148 minuten, waarvan er zo'n 20 zijn opgenomen in Tirol
  • Sölden heeft zo'n € 550.000,- geïnvesteerd in de film

Ice Q in Sölden

Het Ice Q restaurant op de Gaislachkogl in Sölden is goed in beeld in 'Spectre'

En dan de film zelf!

De verwachtingen van deze film zijn natuurlijk enorm hoog, mede doordat het de duurste Bond film ever is. De 148 minuten vliegen voorbij met een hoop actie, achtervolgingen, schietpartijen en geweldig camerawerk, zoals je verwacht van een Bond film. De stukken die in Tirol zijn opgenomen zijn erg herkenbaar, vooral de beelden in het skigebied van Sölden. De Ice Q heeft weliswaar een andere functie in de film dan restaurant, maar is duidelijk in beeld. Ook krijg je even het echte 'wintersportgevoel' bij de beelden die in de gondel zijn opgenomen; er stappen namelijk ook 'gewone' wintersporters in. 007 glijdt spectaculair de berg af, maar helaas niet op ski's of een snowboard. En voor de vrouwelijke lezers: Daniel Craig zag er - ondanks dat hij wat mij betreft niet een ontzettend mooie man is - weer appetijtelijk en bijzonder stoer uit op het grote scherm. Ik snap toch wel dat de Bondgirls altijd voor hem vallen ;-).

James Bond

James Bond in Obertilliach

Al met al een heerlijke actiefilm en zeker een aanrader om in de bios op groot scherm te gaan bekijken. Ik morgen de filmspots bezoeken en voor het eerst dit seizoen m'n ski's onderklikken op de gletsjer in Sölden. Keep you posted!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.