5 november 2015 door Richard in 'Reisverslagen''

La dolce vita in Vinschgau (Zuid-Tirol)

Vinschgau, of Val Venosta in het Italiaans, is een relatief onbekende wintersportregio in het westen van Zuid-Tirol. Het leuke is, dat je er naast (toer)skiën nog heel veel andere activiteiten kunt ondernemen. Zo kun je je wintersport combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de stad Merano, een wijnboerderij of één van de Messner Mountain musea. Ook zijn er veel wellnesshotels waar het goed relaxen is. Dit maakt het een geschikt gebied voor zowel skiërs, als niet-skiërs of een gecombineerd reisgezelschap. Snowplaza bezocht de regio eind maart 2015.

Combineer de reis naar Vinschgau met een bezoek aan Merano

De regio Vinschgau is op een tweetal manieren te bereiken. Ten eerste via het Oostenrijkse Tiroler Oberland. Iets verder in afstand, maar wel indrukwekkender, is de weg door Italië. Eerst een stukje Brennerautobahn richting Bolzano en vervolgens de afslag Merano. Het voordeel van deze route is, dat je de reis bijvoorbeeld kunt combineren met een bezoek aan de stad Merano met zijn mediterrane uitstraling of Juval in Castelbello kunt bezichtigen. Daarnaast zijn er in Zuid-Tirol veel wijnboerderijen en kun je ook één van de Messner Mountain musea bezoeken.

Relaxen in San Valentino

Onze eerste bestemming in Vinschgau was Sankt Valentin auf der Haide, vlakbij de Reschenpas, aan de Haidersee. We sliepen in het hotel Villa Waldkönigin, zo'n plekje waar je prima een paar dagen kan vertoeven zonder dat je iets hoeft te ondernemen of aan thuis denkt. Beetje wandelen in de omgeving, ontspannen in de wellness en tussendoor lekker eten. Skiën kan je direct om de hoek in het kleine skigebied van de Haideralm. Wij maakten een toerskitocht in de omgeving, maar ik kan me ook heel goed voorstellen om hier een paar dagen te zijn zonder veel 'actie'. Heerlijk!

hotel Villa Waldkönigin

Het sfeervolle hotel Villa Waldkönigin

Skiën aan de voet van de Ortler

Na een verblijf in Sankt Valentin vertrokken we richting Sulden am Ortler. Dit skigebied is minder bekend bij de Nederlandse wintersporter, maar zeker een bezoek waard. Het dal is smal en de ruim 3000 meter hoge bergen zijn erg indrukwekkend. Het dorp ligt aan de voet van de hoogste berg van Zuid-Tirol, de Ortler (3.905 meter). Aangezien het skigebied begint op 1.900 meter en reikt tot 3.400 meter, is het bijzonder sneeuwzeker. Wij hadden het geluk dat er net verse sneeuw gevallen was, dus we hadden een geweldige dag op de pistes.

Skiën aan de voet van de Ortler

Verse sneeuw op de piste in Sulden am Ortler

Authentieke bergsfeer

Wat ik zo leuk vond aan deze regio, is dat er nog steeds een authentieke bergsfeer hangt zonder alle toeters en bellen die je in de grote skigebieden tegenkomt. En heb je nou geen zin om te gaan skiën of heb je niet-skiënde reisgenoten bij je, dan zijn er nog genoeg alternatieven. Op de Reschensee kun je bijvoorbeeld uitstekend snowkiten. Ook als je geen kite ervaring hebt is dit geen enkel probleem. Aan het meer zijn een aantal kitescholen die je de beginselen bij kunnen brengen. Na een paar uurtjes les kun je zelfstandig over het meer racen.

Snowkiten op de Reschensee

Snowkiteles op de Reschensee

Appelchips

Naast wijn, is Vinschgau ook beroemd om haar appels. En deze verwerken ze op allerlei manieren. Wij aten er bijvoorbeeld appelchips, erg lekker. Na een paar dagen Vinschgau kan ik concluderen dat Vinschgau een afwisselende regio is met veel mogelijkheden, heerlijk eten en een ideale plek om kennis te maken met toerskiën.

Richard is waarschijnlijk één van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt