3 november 2015 door Richard in 'Reisverslagen''

Toerskiën voor beginners

Toerskiën wint steeds meer aan populariteit, en dat is niet voor niets. Wat is er nu mooier om in alle rust van het berglandschap te genieten? Afgelopen najaar heb ik tweetal tochten gemaakt in het toerskiparadijs Vinschgau. Vinschgau ligt in het minder bekende westelijk deel van Zuid-Tirol in Italië. Deze omgeving is ideaal om kennis te maken met toerskiën, omdat de bergen niet extreem steil zijn en het er lekker rustig is. Daarnaast is het weer er - door de geografische ligging - meestal goed. Snowplaza ging op pad met een gids in deze perfecte regio voor beginners in het toerskiën.

Toerskitocht Rojental

De eerst tocht maken we in het Rojental, dit dal ligt ten westen van de Reschensee. De toer start vanaf een kleine parkeerplaats aan het eind van de weg die het dal inloopt. Aan de linkerkant zien we nog een deel van het skigebied Schöneben. Vanaf de parkeerplaats zijn er verschillende tochten te maken. Ons doel is vandaag de Inneren Nockenkopf met de top op ruim 2.700 meter. De tocht begint eenvoudig en leidt ons langzaam richting de top die steeds in zicht blijft. Onze gids, Hubert van Alpinschule Ortler, vertelt het één en ander over de omgeving en wijst ons op de gevaren. Ondanks dat het er niet echt gevaarlijk uitziet is, kan er natuurlijk altijd iets gebeuren.

Toerskitocht Rojental

Het ongerepte Rojental

De beloning: het uitzicht en de afdaling

Door het mooie weer en het rustige tempo dat wordt aangehouden, kunnen we maximaal genieten van de omgeving. En ja, ook hier is de beloning van de klim: het fantastische uitzicht op de top, in dit geval de bergtoppen van het tegenovergelegen Graubünden in Zwitserland. De afdaling is niet heel erg moeilijk, maar omdat het al een tijdje niet meer gesneeuwd heeft en er een harde wind heeft gestaan, is het toch lastig om mooie bochtjes te maken. Gelukkig komen we nog wel een paar kleine poederveldjes tegen voor het echte poedergevoel. Moe maar voldaan vertrekken we naar het prachtige hotel Villa Waldkönigin in het nabijgelegen San Valentino om lekker bij te komen en ons voor te bereiden op de volgende dag

Toerskitocht Rojental

In rustig tempo lopen we omhoog

Toerskitocht Sulden am Ortler

Na een heerlijke nacht slapen, vertrekken we richting Sulden am Ortler. Vanuit het dorp worden we met de skibus afgezet bij het dalstation van de gondel die ons naar ruim 2.600 meter hoogte brengt. Hier starten we onze tweede toer. Natuurlijk worden we ook hier begeleid door een gids, zeker omdat we vandaag een groot deel van de tocht over de gletsjer lopen. Je realiseert niet dat je op een gletsjer loopt, totdat gids Olaf zegt dat we op een sneeuwbrug staan boven een ruim 70 meter diepe gletsjer spleet!

Toerskitocht Sulden am Ortler

Over de gletsjer in Sulden

Relatief eenvoudige tocht in hoog alpine terrein

Je merkt gelijk dat je in een heel andere wereld zit; ijlere lucht en veel lagere temperaturen. De toer voert ons richting Madritschjoch. Technisch gezien is de toer niet zo heel moeilijk. Dit is een prima toer om ervaring op de doen in het hoog alpine terrein. De sneeuw is op sommige stukken erg hard en hier heb je minder grip. Helaas kunnen we vandaag niet zo genieten op de top, want er komt behoorlijk wat bewolking aan en er vallen zelfs al een paar hele kleine sneeuwvlokjes. De afdaling is wederom een fijne beloning.

Toerskitocht Sulden am Ortler

Minder zicht op de top, maar wel een fijne afdaling

Ook voor niet-skiërs een aantrekkelijke regio

Wat ik zo leuk vind aan deze regio, is dat er nog steeds een authentieke bergsfeer hangt zonder alle toeters en bellen die je de grote skigebieden tegenkomt. En heb je nou geen zin om te gaan toerskiën of heb je niet toer skiënde reisgenoten bij je, dan zijn er nog genoeg alternatieven in Vinschgau. Hierover binnenkort meer!

Richard is waarschijnlijk één van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen