21 oktober 2015 door Anke in 'Opmerkelijk''

Armin Senoner: onze gids in de bergen & wereldrecordhouder speedriding

Sinds een aantal jaren gaan wij in de zomervakantie naar Wolkenstein en Seiser Alm (Val Gardena - Zuid-Tirol). Tijdens onze klimavonturen vertrouwen wij op onze gids Armin Senoner. En wie had dat verwacht? Onze vriendelijke en rustige gids is extreemsporter en wereldrecordhouder speedriding.

De waaghals

Armin, 34 jaar, uit Val Gardena was drie jaar toen hij voor het eerst op ski’s stond. Hij houdt niet alleen van skiën, maar ook van de bergen. Op jonge leeftijd al was Armin een goede bergbeklimmer en vertrouwd met extreme omstandigheden. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Toen de bergen voor hem niet meer hoog genoeg waren en de ski’s niet meer snel genoeg, begon Armin met paragliding. Met 25 jaar besloot hij het skiën en vliegen met elkaar te combineren en begon hij met speedriding.

Speedriding

Armin in actie (Foto: Hannes Niederkofler / www.8artproduction.com)

Met over 150 km/h van de Königspitze, in de Ortler-Alpen

In 2010 haalde Armin de tweede podiumplaats tijdens de Gravity Show in Verbier. En in 2013 won hij Goud tijdens de Freeride Hero in Sulden am Ortler. Nadat Armin Goud had gewonnen, zocht hij de uitdaging in het verbreken van het bestaande wereldrecord speedriding (toen 146,46 km/h) van Francois Bon. Armin’s doel was het om vanaf de Königspitze een snelheid van 150 km/h te bereiken.

Waarom de Königspitze?

De Königspitze is de één na hoogste berg in Zuid-Tirol. De hoogte en de met poedersneeuw bedekte top van de berg maken de omstandigheden voor een nieuw wereldrecord speedriding perfect. Op 3859 meter hoogte is de lucht is dunner en het glijscherm sneller.

Wereldrecordpoging speedriding

Armin tijdens de wereldrecordpoging speedriding (Foto: Flo Hagena / www.8artproduction.com)

Een nieuw wereldrecord

Armin heeft meer dan één jaar aan de voorbereiding gewerkt om het bestaande record te breken. Op 19 maart 2015 is het de Zuid-Tiroler gelukt om met 152,9 km/h van de 3859 meter hoge Königspitze het bestaande record van Francois Bon te breken.

Armin Senoner:wereldrecordhouder speedriding

Armin Senoner: wereldrecordhouder speedriding (Foto: Flo Hagena / www.8artproduction.com)

Cool?

Het is ontzettend cool. En wij zijn erg trots om te kunnen zeggen, ‘onze’ gids is wereldrecordhouder speedriding. In de krokusvakantie, eind februari, gaan wij 'gewoon' skiën in Wolkenstein (Val Gardena), misschien met Armin als skileraar. Het speedriden laten we in ieder geval over aan hem en andere waaghalzen.

Een paar jaar geleden was Snowplaza's Miranda ook bij een speedriding evenement in Frankrijk >

Dat je nooit te oud bent om skiën te leren heeft Anke bewezen. ‘Pas’ na haar 30e stond ze voor het eerst op de ski’s. Inmiddels geniet ze van alles wat met skiën te maken heeft. Haar favoriete skigebieden zijn Val Gardena en Grächen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen