Skip to navigation Skip to main content

Rodelen: de mooiste rodelbanen van de Alpen

6541 - Rodelen: de mooiste rodelbanen van de Alpen (1)

Rodelen is een leuke wintersportactiviteit voor de hele familie. Maar waar kun je het beste gaan rodelen in de Alpen? Snowplaza heeft de beste, mooiste, hoogstgelegen en langste rodelbanen in Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland voor je op een rijtje gezet. De meeste van deze rodelbanen liggen middenin een skigebied, zodat je overdag op de ski’s kunt staan en later op de dag naar beneden kunt suizen op een slee. Ook geven we je wat rodeltips zodat je veilig onderaan de afdaling komt. In dit weblog ontdek je de mooiste rodelbanen van de Alpen.

Davos-Klosters: toprodelbaan op de Schatzalp

In de omgeving van Davos Klosters liggen verschillende rodelbanen. De mooiste ligt zonder twijfel op de Schatzalp. Een rodelbaan met een lengte van bijna 3 kilometer kronkelt zich een weg naar benden door een prachtig bosrijk gebied naar Davos-Platz. Voor skiërs liggen er in deze omgeving meer dan 300 kilometer aan pistes en skiroutes klaar.

Rottach-Egern: langste rodelbaan van Duitsland

Met 825 hoogtemeters en een lengte van 6,5 kilometer is de rodelbaan op de Wallberg bij Rottach-Egern de langste van Duitsland. Tijdens de afdaling heb je een prachtig uitzicht op de Tegernsee en de omringende bergen. Op de Wallberg ligt ook een uitdagende skiroute, deze is echter alleen geschikt voor ervaren (off-piste) skiërs.

Bergün: rodelen in een sprookjeslandschap

30 minuten verwijderd van het mondaine St. Moritz ligt een van de meest idyllische rodelbanen van Zwitserland. Vanuit Preda ga je met de Rhätischen-Bahn naar het startpunt van de rodelbaan Bergün. De 6-kilometer lange rodelbaan is tot laat op de avond toegankelijk (23.30 uur) en loopt door een waar sprookjeslandschap.

Rosskopf: de langste rodelbaan van Zuid-Tirol

De Rosskopf rodelbaan in Sterzing (verlicht en besneeuwd) is met een lengte van 10 kilometer de langste van Italië. Vanaf een hoogte van 1860 meter draai en keer je in 17 bochten naar beneden. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de noordelijkste stad van Italië die ruim 900 meter lager ligt. Het skigebied Rosskopf-Sterzing in het Wipptal beschikt over 14 pistekilometers.

Stubaital: sfeervolle rodelavond

De Elfer Panoramabahn ontsluit de 2505 meter hoge Elferspitze. Vanuit het skigebied heb je de keuze uit twee rodelbanen die beide 8 kilometer lang zijn: de Elfer en de Pinnis. Een bijzondere ervaring is een rodelavond waarbij de baan verlicht is door middel van petroleumlampen. In het Stubaital heb je de keuze uit een dozijn rodelbanen en vier skigebieden.

Sextner Dolomiten: rodelen met een prachtig uitzicht

Op de op een hoogte van 2000 meter gelegen rodelbaan Rotwand in Sexten ligt een prachtig uitzicht op je te wachten. Overal waar je kijkt zie je de imposante Dolomieten met hun scherpe pieken die vaak meer dan 3000 meter hoog zijn. De 5,5 kilometer lange rodelbaan slingert zich een weg door het adembenemende landschap. Voor skiërs liggen er in het 3 Zinnen Dolomites en de Sextner Dolomiten 100 kilometer aan pistes klaar.

Val Thorens: hoogstgelegen rodelbaan van de wereld

In Val Thorens kun je je wagen aan de hoogstgelegen rodelbaan van de wereld. Van het bergstation van de Funitel de Péclet op bijna 3000 meter hoogte loopt de 6 kilometer lange rodelbaan naar het 700 meter lager gelegen dorp. Het skigebied van Val Thorens staat garant voor optimale sneeuwcondities en 600 pistekilometers.

Big Pintenfritz: langste rodelbaan van de Alpen

Met 15 kilometer en 1600 hoogtemeters is de Big Pintenfritz de langste rodelbaan in de Alpen. Wie het volledige parcours wil afwerken, moet vanaf het bergstation Grindelwald-First nog een flinke wandeling naar de Faulhorn (2681 m) maken. Eenmaal boven ben je die inspanning alweer vergeten en staat er een schitterende afdaling op je te wachten. Ook het uitzicht op het skigebied van de Jungfrau Regio met de beroemde bergen Eiger, Mönch en Jungfrau vergoedt veel.

Wildkogel: de langste verlichte rodelbaan van de wereld

14 kilometer lang, 1300 hoogtemeters en volledig verlicht. De Bramberg rodelbaan in de Wildkogel-Arena is er niet zomaar één. Met de gondel bereik je het bergstation van de Bramberg waarna je je over kunt geven aan 40 minuten lang rodelplezier. Op deze rodelbaan kunnen snelheden behaald worden van ruim 50 km/h. Naast de langste verlichte rodelbaan van de wereld heeft skigebied Wildkogel 60 km aan pistes te bieden.

Tips om beter en veiliger te rodelen

Rodelen kent een lange geschiedenis en nog altijd is het een populaire activiteit in de bergen. Iedereen kan rodelen en met een paar praktische tips kom je veilig beneden. Klik hier om naar de belangrijkste rodeltips te gaan >

  • Overschat jezelf niet
  • Gebruik een stabiele, goed bestuurbare slee
  • Draag helm, skibril en stevige schoenen
  • Oefen voor je afdaalt het remmen en sturen

Klaar om te rodelen? Boek nu je volgende wintersport >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.