1 april 2015 door Thijs in 'Nieuws', Opmerkelijk''

Artist impression

1 aprilgrap

Inderdaad! De gondel over het IJ in Amsterdam was een 1 aprilgrap! Toch zijn er ook serieuze plannen voor een lift die het centrum met het noorden van de stad verbindt. Ei over het IJ is een lokaal initiatief dat een slimme oplossing wil bedenken voor de bereikbaarheid van het gebied rondom de IJ oevers en Amsterdam Noord. Zij geloven dat de kabelbaan een aantrekkelijke toevoeging is als onderdeel van de mix van transportmodaliteiten. Een kabelbaan heeft een enorme vervoerscapaciteit. Het is ook een oplossing die weinig ruimte nodig heeft, snel aan te leggen, goedkoop en 100% elektrisch. Meer informatie over Ei aan het IJ >>

Vervoersprobleem opgelost

De plannen voor een gondel over het IJ in Amsterdam zijn in een vergevorderd stadium. In samenwerking met de Oostenrijkse regio Tirol kan eind 2016 begonnen worden met het realiseren van de verbinding tussen het centrum van de stad en Noord. Met een gondel wordt het jarenlange vervoersprobleem over het IJ opgelost.

Moderne 3-S gondel

Er is voor een moderne 3-S gondel gekozen aangezien deze goed is bestand tegen harde wind. De lift krijgt een station bij Amsterdam Centraal en de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. De afstand van 600 meter wordt overbrugd met 4 steunpilaren om snel de gewenste hoogte van 40 meter te kunnen bereiken. Met 28-persoons gondels is de maximale capaciteit 3800 mensen per uur. Fietsen kunnen zonder problemen mee worden genomen. De snelheid bedraagt 4,5 meter per seconde waardoor een overtocht 2 minuten en 22 seconden in beslag zal nemen. Met de realisatie van het project is een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid.

Toeristische trekpleister

De kabelbaan vormt niet alleen een oplossing voor het vervoersprobleem, maar is ook een nieuwe trekpleister voor de stad. Vanuit de cabines hoog boven het water heeft men een overzicht over de binnenstad en het havengebied. De prijs voor een overtocht zal € 3,80 bedragen. Wie een skipas van een skigebied in Tirol kan tonen maakt, net als de inwoners van Amsterdam, gratis gebruik van de nieuwe lift.

Unieke kans

Voor Tirol was het een unieke kans om in dit project te stappen. Country manager Anne Gabl: “Toen wij de kans kregen om een stukje Tirol naar Amsterdam te brengen twijfelden wij geen moment. De gondels met het logo van Tirol zullen een echte blikvanger vormen voor de stad.” De nieuwe verbinding sluit optimaal aan op het huidige vervoersaanbod van Amsterdam. Bezwaren op het gebied van de windkracht, het vaarverkeer en de exploitatiekosten zijn inmiddels opgelost. Mede door de sponsoring van Tirol vallen de kosten van het 30 miljoen kostende project te verantwoorden. Via Snowplaza zal de realisatie van de gondel over het IJ te volgen zijn.

Flickr by FaceMePLS

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen