Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: meer dan een meter verse sneeuw!

6360 - Alpenweer: meer dan een meter verse sneeuw! (1)

Mocht je de komende week op skivakantie gaan, dan is het te hopen dat je iets in de Oostenrijkse of Duitse Alpen hebt geboekt. Daar vinden we het beste skiweer. Het slechtst wordt het in het zuiden van Zwitserland en noordwesten van Italië. Het gaat er enkele dagen stevig sneeuwen waardoor in sommige dorpen 80 tot 120 cm sneeuw gaat vallen. De eerste sneeuw dwarrelt vannacht al naar beneden in Piemonte, Aostadal, westelijke Dolomieten, Wallis, Tessin en in de Franse Alpen. Veel is het echter niet, hooguit 5 cm, dus iedereen die zaterdag vanuit de Alpen naar huis gaat, heeft waarschijnlijk weinig problemen.

Sneeuwdump in de zuidelijke Alpen

Een meevaller, want eerder deze week leek de sneeuwval heftiger te beginnen. In de loop van zaterdag begint het overal aan de zuidflanken van de Alpen licht te sneeuwen, dus ook in Südtirol, Karinthië en Steiermark. Zondag neemt de sneeuwval flink toe in het noordwesten van Italië. Per 6 uur valt er zo'n 5 tot 10 cm sneeuw, met de zwaarste sneeuwval in de regio Sestrière. Maandagochtend kan er 30 tot 60 cm sneeuw liggen in Tessin, Wallis en de Franse Alpen. In het westen van Piemonte kan lokaal al 80 cm liggen. Maandag overdag breidt de sneeuwval zich weer uit tot in Südtirol en Karinthië. Onder de 1000m hoogte valt regen. Maandagavond komt het verse sneeuwdek bij Sestrière in de buurt van de meter, terwijl Karinthië dan op 5 tot 15 cm zit. Dinsdag neemt de sneeuwval af en woensdag is het dan eindelijk droog.

Elders zon en zacht

In de Franse Alpen wordt het met wat geluk maandag al beter weer om te skiën. Aan de noordzijde van de Alpen valt vrijwel geen sneeuw. De skigebieden in de Ost-Schweiz, Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland en Beieren hebben vanaf zaterdag meestal droog weer en geregeld ook zonnige perioden. Een zuidelijke wind zorgt wel voor föhn en behoorlijk oplopende temperaturen. De dooigrens stijgt naar 2000m en dinsdag naar 2500m. Ook woensdag en donderdag is het behoorlijk zacht. Met name in de middag zal de sneeuwkwaliteit dus verslechteren. In de loop van vrijdag wordt het kouder maar neemt ook de kans op sneeuw toe.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Weerkaart zondag

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.