Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Voorjaarsweer in het Alpengebied

Een hogedrukgebied ligt vandaag en dit weekeinde boven Frankrijk en het zuiden van Duitsland. Over de westflank stroomt zachte lucht uit over het westen en centrale deel van Europa. Daarbij is het ook vaak zonnig en meest droog. In het weekeinde en ook daarna komt er weinig verandering in. Zonneschijn houdt de overhand en de temperatuur ligt op lenteachtig niveau. Van neerslag is ook geen sprake. Pas midden volgende week kan er misschien weer wat sneeuw of regen vallen.

Sneeuwdek wordt aangetast

Vandaag en tijdens het weekend ligt de vorstgrens overdag rond 2000 meter, waardoor het sneeuwdek op de lage pistes toch wel te lijden zal hebben. In de hogere resorts zal de situatie minder problematisch zijn, al kan de relatief droge lucht ook de sneeuwlaag aantasten. Er is verder bijna overal veel zonneschijn, maar vrijdag is in Oostenrijk nog wel bewolking en kunnen er een paar sneeuwbuitjes vallen. In het noorden en oosten van Oostenrijk is nog vrij veel bewolking, maar in Tirol scheen vanochtend de zon al flink.

Satelietfoto Alpen van vanochtend

Voorlopig nog zacht en zonnig

Na het weekeinde blijft het zacht weer, met veel zonneschijn. De temperaturen liggen overdag in veel resorts boven het vriespunt. Op 1500 meter ligt het maximum rond 6 of 7 graden. Door de zachte lucht en de zon zal het sneeuwdek in de Duitse en Franse middelgebergten geleidelijk gaan verdwijnen, behalve op de hoogste toppen boven 900 meter. De vorstgrens ligt 's middags tussen 2000 en 2400 meter. In de nachten blijft het wel vaak vriezen, dankzij het hogedrukgebied is het namelijk helder en kan het dus sterk afkoelen. De 15 daagse van München laat zien dat het zachte weer voorlopig aanhoudt. De verschillen tussen dag en nacht zijn daarbij wel groot.

Prachtig weer in Val Gardena vandaag

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.