25 februari 2015 door Thijs in 'Reisverslagen''

Champéry, Les Portes du Soleil

In Les Portes du Soleil liggen tal van wintersportbestemmingen met ieder hun eigen karakter. In een paar dagen leerde ik het Zwitserse Champéry kennen als het authentieke rustpunt van dit skigebied. Het dorp bestaat vrijwel alleen uit chalets en heeft een prachtige ligging aan de voet van de imposante Dents-du-Midi. Authentiek en rustig betekent echter niet dat er in het dorp niets te beleven valt. Een gloednieuw sportcentrum, een snelle verbinding met het skigebied, mooie wandelroutes. Iedere wintersporter kan zich in en rond Champéry vermaken.

Het beste van twee werelden

Wanneer je door Champéry wandelt begrijp je niet waarom er nog wintersporters zijn die kiezen voor het sfeerloze Avoriaz of het massale Morzine. Champéry is ruim van opzet en combineert het beste van twee werelden. Oude kenmerken in combinatie met moderne voorzieningen. Het oudere deel van het dorp bestaat uitsluitend uit historische chalets met de voor deze plaats karakteristieke daken. Overal zie je de Zwitserse vlag wapperen en aan winkeltjes, restaurants en accommodaties is geen gebrek. Verwacht in Champéry geen uitbundige après-ski. Er zijn enkele bars en er is een discotheek (La Crevasse), maar hiervoor kom je niet naar deze bestemming.

Curling in Palladium de Champéry

Enkele jaren geleden is er in Champéry een multifunctioneel sportcentrum verrezen. In het palladium kun je niet alleen diverse sporten beoefenen, maar hier worden onder meer ook concerten georganiseerd en conferenties gehouden. Ook heb je hier de unieke kans om kennis te maken met curling. Champéry kent een lange historie in deze sport en afgelopen november behaalde het Nederlands team in de B-categorie hier een zilveren plak op het EK. Dat de sport echt niet zo makkelijk is blijkt wanneer ik zelf op het ijs sta. Om de techniek, snelheid, richting en tactiek door te krijgen is het echt even oefenen. Gelukkig staat deze spoedcursus onder leiding van een strenge, gedreven instructeur die deze Hollanders wel even de fijne kneepjes van de sport bijbrengt!

Curling in Palladium de Champéry

Curling in Palladium de Champéry

Skigebied: Les Portes du Soleil

Vanuit Champéry kun je met de grote gondel (direct naast het treinstation!) of de stoeltjeslift bij Grand Paradis naar het skigebied. Aan de Zwitserse zijde van Les Portes du Soleil zijn de pistes nooit al te lastig. Wij hebben het nodige geluk met de verse sneeuw die er is gevallen. De pistes liggen er prachtig bij! Natuurlijk ontkom je niet aan een afdaling van ‘de Muur’. Wij wagen ons eraan tijdens de dichte mist wat deze afdaling nog moeilijker maakt dan hij al is. Ook zijn net de twee nieuwe stoeltjesliften bij Châtel in gebruik genomen, waardoor je voor een rondje door het skigebied niet langer de bus nodig hebt. Voor de lunch zijn er aan de Zwitserse zijde eindeloos veel gezellige hutten en restaurants. Aanrader voor een snelle lunch is Le Poussin in

Le Mur Suisse

De schoonheid van vroeger, de luxe van nu

Ik heb Champéry leren kennen als een bestemming met de schoonheid van vroeger en de luxe van nu. De uitstraling is die van een typisch Zwitsers bergdorp, maar het niveau van accommodaties, restaurants en faciliteiten ligt op een hoog niveau. Van Les Portes du Soleil was ik al langer onder de indruk en dat is alleen maar weer bevestigd. Wat een waanzinnig skigebied! Prachtige afdalingen, de mooiste uitzichten en heerlijke restaurants. Hou je van lange tochten maken op pistes die nooit al te lastig worden dan ben je hier helemaal op je plek.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door:
Swiss Travel System
Champéry/Portes du Soleil
Valais/Wallis Promotion
Zwitserland Toerisme

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen