Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Morgen Nordstau in de Alpen

In het algemeen hebben we een rustige en zonnige week voor de boeg in de Alpen. Daarbij wordt het ook wat zachter; het nul-graden-niveau stijgt tot 1800m. Zondag en maandag kan er door Nordstau vooral in Zuid-Duitsland en in het noorden van Oostenrijk nog flink wat sneeuw vallen.

De “reisdag”

Vandaag schijnt de zon volop. Een prima dag om op de latten te staan of natuurlijk te boarden. Er staat niet veel wind en in het algemeen liggen de temperaturen iets onder nul. Het reisverkeer krijgt in Duitsland wel te maken met wolken waaruit mogelijk wat neerslag valt. Maar reis je overdag, dan krijg je die neerslag vooral dichtbij Nederland en waarschijnlijk valt er dan wat lichte regen. Maar let op, de kans op gladheid is niet helemaal nul!

Zon in de bergen, Hochnebel in de dalen

Nordstau

Het front waar je op je eventuele reis mee te maken krijgt, trekt verder naar het zuidoosten. Zondag ontwikkelt zich dan Nordstau, waardoor het vooral in het zuiden van Duitsland en in het noorden van Oostenrijk bewolkt is. Er valt sneeuw tot in de dalen. In Zwitserland en vooral in Frankrijk en Italië blijft het droog en vrij zonnig. Het front neemt tijdelijk nog een flinke portie kou mee, want de temperaturen in het oostelijk deel van de Alpen zakken zondag tot onder de -10 graden op 1500m hoogte! Maandag beginnen de temperaturen al weer op te lopen. We houden de Nordstau, met sneeuwval in Beieren en van Vorarlberg tot Ober-Östereich. Er kan makkelijk 10 tot 20 cm vallen. Elders in de Alpen blijft het droog en we zien naar het westen en zuiden steeds meer zon.

Zondag en maandag: Nordstau

Verder een prima week

Als de Nordstau laat op maandag ten einde komt breekt voor het hele Alpengebied een droge periode aan, met volop zonneschijn. De rest van de week is het heerlijk skiweer. Overdag is het iets boven nul, boven de 2000m blijft het wel vriezen. Omdat de lucht erg droog is heeft de sneeuw niet zo veel last van de temperaturen in de plus. En dat is maar goed ook, want een week later begint voor sommigen de voorjaarsvakantie en trekken een hoop Nederlandse gezinnen naar de Alpen.

Zon op de Hintertux

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.