28 december 2016 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

St. Anton am Arlberg

Natuurlijk kunnen we St. Anton am Arlberg niet overslaan tijdens de Snowplaza Ski Safari. Volgens de inwoners stond hier de wieg van het moderne wintersport en daar zijn ze trots op. Vandaag de dag is het een modern skigebied van wereldformaat met een internationaal publiek. Alles klopt wat er over St. Anton gezegd en geschreven is, maar toch zijn er wat mij betreft een paar kleine kanttekeningen.


St. Anton: mooi en gezellig dorp

‘Uiteraard’ was het niet ons eerste bezoek aan St. Anton am Arlberg, maar tijdens de Snowplaza Ski Safari kijken we met andere ogen naar de skigebieden - en dorpen. Een beetje kritischer. Toch werd ik meteen weer gegrepen door dit mooie dorp bij de Arlberg. Hier vind je de beste wintersportwinkels, fijne restaurants en gezellige bars. Een wandeling door de hoofdstraat in St. Anton is gewoon erg leuk en gezellig! Behalve na 22.00 uur ’s avonds, dan is wat mij betreft het percentage beschonken wintersporters te hoog. Maar als je zelf genoeg op hebt, is dat natuurlijk geen probleem.

Hoofdstraat St. Anton am Arlberg

Veel goede skiërs

Qua sneeuw hebben ze rondom de Arlberg over het algemeen weinig reden tot klagen. Wij vallen dan ook met onze neus in de boter – euh sneeuw; nadat we hebben ingecheckt in het hotel begint het te sneeuwen. De volgende ochtend ligt er een mooie verse laag op de pistes en beginnen we aan onze rondtocht door het skigebied. De Galzigbahn zet ons af in een witte wereld, het zicht is belabberd. Het valt me direct op dat hier veel goede skiërs onderweg zijn. Mensen die puur op goede techniek de behoorlijk steile en pittige pistes soepel afgaan. Voor beginners is er minder keuze. Er zijn weliswaar blauwe pistes, maar het overgrote deel van het skigebied is toch echt meer geschikt voor de (ver)gevorderde wintersporter. Voor de kids is er een kinderland in het dal.

Poederstress in St. Anton

De volgende dag hebben we meer geluk: het heeft de hele nacht door gesneeuwd en ’s ochtends is het helder. We zijn meteen getuige van de zogenaamde ‘poederstress’ die er hier heerst: freeriders die ’s ochtends staan te poppelen om de berg op te gaan om sporen te trekken in de verse sneeuw. De Galzigbahn gaat bijna een uur later open dan normaal i.v.m. de (lawine)veiligheid. Zodra de lift opengaat is het dringen geblazen, iedereen wil zo snel mogelijk omhoog om te genieten van de verse sneeuw. Wij blijven gewoon lekker veilig op de pistes en St. Anton am Arlberg maakt haar reputatie helemaal waar. Wat een geweldig skigebied is dit! Groots met geweldige uitzichten en prachtige afdalingen. Je kunt je hier echt helemaal uitleven. Ik vind het alleen wel erg druk op de pistes...

Zwarte piste St. Anton

Zwarte afdaling terug naar het dorp

Poederstress St. Anton

Om bochten te draaien in de verse sneeuw moet je vroeg opstaan

Rustig Rendl

De oversteek naar de andere kant van het skigebied, Rendl, is een absolute aanrader. Het is er vaak een stuk rustiger en bovendien blijft de sneeuw hier ook in de middag erg goed. Aan deze kant vind je tevens het Stanton Park, waar freestylers van alle niveaus hun kunsten laten zien. Het terras boven het park – Rendl Beach Bar – is super. Hier vind je een relaxte sfeer, fijne muziek en een geweldig uitzicht.

Rendl Beach Bar

Het heerlijke terras van de Rendl Beach Bar

Na de après-ski nog even op de ski’s naar beneden

St. Anton am Arlberg heeft ook een naam hoog te houden als het gaat om après-ski. Het meest bekend is de Ischgl.

Mooserwirt

Misschien wel de beroemdste après-skitent van de hele wereld: de Mooserwirt

Super gebied met prijskaartje

Concluderend: St. Anton am Arlberg is inderdaad een bestemming van wereldformaat, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. De prijzen liggen hier op alle fronten boven het Oostenrijkse gemiddelde. De ervaren wintersporter zal zich hier helemaal thuis voelen en kan zich hier totaal uitleven. Evenals de après-skiliefhebbers. En de beginners en kids? Ja, voor hen zijn er ook zeker voldoende mogelijkheden, maar zij zullen slechts een fractie gebruiken van dit super gebied.

St. Anton

Skiën in St. Anton: een feestje voor ervaren wintersporters

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen