Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: week met wolken en sneeuw

Het ziet er deze week behoorlijk wisselvallig uit in de Alpen. Op veel plaatsen hebben en houden wolken de overhand en geregeld valt er sneeuw. Meestal valt de sneeuw helemaal tot in het dal. Vandaag is het aan de zuidflank van de Alpen overwegend droog. Ook in het westen, in Frankrijk valt weinig of geen sneeuw. Aan de noordflank van de Alpen brengen de wolken wel weer verse sneeuw. In de loop van de dag wordt de neerslag buiig en breekt het wolkendek misschien af en toe even. Uiteindelijk staat de teller aan het eind van de dag in de gebieden met sneeuw al snel weer op 5 tot 10cm. Daarbij is het koud; het vriest flink met boven de 1000m temperaturen onder de -5 graden. Hierdoor is de sneeuw droog en poederig.

Overwegend droge dinsdag

Morgen is een kalm intermezzo. Op de meeste plaatsen in de Alpen blijft het droog en de zon schijnt geregeld. De zon komt het best uit de verf in Zwitserland, Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. In de loop van de middag neemt de bewolking weer toe, het eerst in Frankrijk en Italië. In de avond zou er, in Frankrijk en Italië ook weer wat licht sneeuw kunnen vallen.

Weer verse sneeuw

De zuidflank van de Alpen, inclusief delen van de Franse Alpen, krijgt woensdag weer te maken met sneeuwval. De sneeuwgrens in Italië ligt rond de 1000m, niet alle dalen worden dus meteen wit. Aan de noordflank van de Alpen blijft het overwegend droog en soms schijnt ook nog wel de zon. Er valt al met al zo'n 10 tot 20cm verse sneeuw. De sneeuwval van woensdag staat op het conto van een lagedrukgebiedje wat ook donderdag en vrijdag nog over het noorden van Italië ligt. Deze dagen valt er overal wel wat sneeuw.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Ook in het Sauerland, Willingen is het wit

Meeste sneeuw aan de zuidflank

Donderdag valt de meeste sneeuw in het zuiden van Oostenrijk, in Karinthië. We hebben het daar dan al snel over 30 tot 40cm. Westelijker in de Alpen zijn de sneeuwhoeveelheden veel beperkter en in Frankrijk is de kans op zon veel groter. Vooral in Frankrijk en Zwitserland koelt het flink af; op 1500m is het overdag maximaal -10 graden. In de loop van vrijdag wordt het overal droger.

Op de hoogte blijven van de verse sneeuw in jouw skidorp? Schrijf je in voor de Snow Alert >>

Nog meer verse sneeuw op komst, vooral donderdag en vrijdag gaat het flink sneeuwen!

In Sestrière laat de zon zich vandaag wel zien

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.