Skip to navigation Skip to main content

Gerlos: veel meer dan après-ski

Bij Gerlos dacht ik al snel aan een polonaise van Nederlanders die dag in, dag uit het dorp op z’n kop zetten. Ik zal niet ontkennen dat we tijdens de Snowplaza Ski Safari veel feestende Nederlanders tegen kwamen, maar dit ‘Hollandse dorp’ in Oostenrijk heeft veel meer te bieden dan alleen après-ski. Een prachtig skigebied en goede faciliteiten voor families bijvoorbeeld.

De Gerlospas

Gerlos ligt best afgelegen. Bij Zell am Ziller moet je de Gerlospas op, een bochtige en redelijk steile weg. Ik kan me voorstellen dat het hier op zaterdagen met veel sneeuwval ook wel eens ‘feest’ kan zijn. Het dorp zelf bestaat uit een lange doorgaande weg met aan beide zijden winkels, restaurants, bars en accommodaties. Wij slapen in Hotel Glockenstuhl, een super leuk kleinschalig familiehotel met een goede keuken en persoonlijke service. Om het skigebied te bereiken moeten we slechts 3 minuten lopen naar de Isskogelbahn, een moderne gondellift die wintersporters vanuit het dorp het skigebied in brengt.

Enorm brede blauwe piste

Bij het bergstation van de Isskogelbahn ligt een enorm brede blauwe afdaling, de nr. 32. Deze piste is een – om maar in de Gerlos termen te blijven – een ‘feestje’ voor beginners en carvers. Ook heeft de skischool hier bij het Arena Center een zeer grote oefenweide voor beginners en kinderen. Zij hoeven trouwens niet direct met de gondel omhoog; ook in het centrum van het dorp is een uitgebreid kinderland en een goede oefenpiste. Heb je het skiën eenmaal een beetje onder de knie, dan is de rode dalafdaling ook al snel geen probleem meer. Er is slechts een stukje wat steiler, de rest is goed te doen voor de iets gevorderde beginners.

Hoe breed kan een blauwe piste zijn?

Mooie tochten voor gevorderde skiërs

Maar ook voor de gevorderde wintersporters heeft de Zillertal Arena, waartoe Gerlos behoort, veel te bieden. Het is een uitgebreid skigebied waar je behoorlijk tochten kunt maken naar bijvoorbeeld Zell am Ziller en Königsleiten. Nadeel is dat je voor de tocht naar Königsleiten een pittige zwarte piste moet afdalen, maar je kunt hier ook in de stoeltjeslift naar beneden stappen. In Königsleiten zijn de pistes hoofdzakelijk rood, maar niet heel moeilijk. Om naar Zell am Ziller te gaan moet je een paar langzame liften nemen. De terugweg gaat echter een stuk sneller. Voor gevorderde skiërs is de Sportabfahrt richting Zell een aanrader.

Vanuit Zell terug naar Gerlos gaat snel

Waar is het feestje?

De ‘bergrestaurants-dichtheid’ is redelijk. Er is genoeg keuze, maar je moet soms een stukje skiën om een hut te bereiken. Er zijn zowel grote buffetrestaurants zoals bij het Arena Center als kleine knusse hutten. Wij vonden de redelijk nieuwe Rössl Alm aan de dalafdaling naar Gerlos met bediening erg leuk én lekker. Op de piste kan het gezellig zijn op het terras van Seppi’s of in de paraplubar onderaan de Fussalm. Hier begint de après-ski. Na het skiën zijn de hotspots Luigi’s Turbobar, Little Londen en natuurlijk de Cin Cin. En het grappige is: veel meer feesttenten zijn er eigenlijk ook niet in Gerlos. Het dorp heeft dus een grote naam als het gaat om après-ski, maar het aantal bars is eigenlijk best beperkt. Qua gezelligheid niet overigens, dat zit wel goed in Gerlos. Als de Cin Cin sluit rond 23.00 uur kun je de straat oversteken naar de Country Club, een nightclub waar het stappen verder gaat of begint.

In de Cin Cin is het altijd gezellig

Gerlos: Nederlandse kolonie in Oostenrijk

Gerlos is inderdaad, zoals ik verwachte, erg ‘Nederlands’. Wij zijn hier – zeker in de vakanties – in grote getale aanwezig. De voertaal op de piste, in de skischool en de bar is dan ook Nederlands. Maar het is veel meer dan alleen een ‘feestdorp’. Het skigebied is uitgebreid en biedt voor elk wat wils. Daarnaast zijn de faciliteiten voor kinderen, zoals de skischool, super. Ja, leuk die Zillertal Arena! Ook als je niet van feesten houdt.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.