Skip to navigation Skip to main content

Kirchberg: best of both worlds

Een bruisend dorp met een oergezellige après-ski en een niet al te moeilijk – allround - skigebied. Kirchberg heeft het allebei. Het is dan ook goed te begrijpen dat wij Nederlanders jaarlijks massaal afreizen naar dit leuke dorpje in de Kitzbüheler Alpen. Bier bestellen en meezingen kan in de kroegen gewoon in onze eigen taal en ook op de piste is de voertaal Nederlands. Oké, op die paar Duisters na dan, maar eigenlijk is Kirchberg gewoon ‘van ons’.

Genot voor beginners

Je kunt vanuit het dorp op twee manieren in het skigebied komen. Via de oude en wat langzame Fleckalmbahn of de snellere en moderne Maierlbahn. Beide liften liggen iets buiten het centrum en zijn bereikbaar per skibus of auto. De blauwe pistes in het skigebied van Kirchberg zijn een genot voor minder ervaren wintersporters. Beginners kunnen hier al snel uit de voeten op glooiende pistes als de 26, 16, 27, 28 en 29. Persoonlijk vind ik de verschillende verbindingspaden wat saai qua skiën, maar de uitzichten zijn mooi. Erg fijn is de blauwe 30, maar deze is wel wat steiler. Beginners hebben hier duidelijk wat meer moeite.

De glooiende pistes zijn ideaal voor beginnende wintersporters

Meer uitdaging richting Kitzbühel

Kirchberg deelt haar skigebied met het mondaine Kitzbühel en aan deze kant van de berg zijn de afdalingen uitdagender en steiler. Beroemd en berucht is natuurlijk de ‘Streif’ welke jaarlijks het decor is van de Hahnenkammrennen. Er is ook de familienabfahrt Streif, welke iets vriendelijker en minder steil is. Ben je op zoek naar nog meer pistes dan kun je de 3S-bahn nemen richting de skigebieden van Jochberg en Pass Thurn. Wij hebben de oversteek helaas niet kunnen maken, doordat de lift wegens te harde wind gesloten was. Ook is de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental met nog eens 280 km aan pistes snel te bereiken via de Gampenkogel. Er is keuze genoeg voor wintersporters die van lange dagtochten houden.

Mooie uitzichten vanaf de Steinbergkogel

De SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental ligt aan de overkant van het skigebied Kirchberg

Berghutten en rodelen

Aan berghutten geen gebrek in Kirchberg. Onze favoriet is de Ochsalm, bij het dalstation van de gelijknamige lift. Een mooie hut met fijn eten en een super snelle bediening. Verder zijn er diverse paraplubars in het skigebied waar het overdag al erg gezellig is. Aan de andere kant van Kirchberg ligt nog een berg met een stoeltjeslift: de Gaisberg. Naast een mooie rode piste vind je hier tevens een rodelbaan en je kunt er ijsklimmen. Erg leuk om een keer te doen als afwisseling. Bovendien is het op deze berg overdag erg rustig! Rodelen kan trouwens ook ’s avonds.

We gaan spring-en!!!

En na het skiën gaat het natuurlijk los in Kirchberg. In de Eisbar, de Londoner, Schatzi’s en de Tiroler is het avond aan avond feest. De après-ski is Nederlands georiënteerd en de meeste bars en kroegen worden ook gerund door landgenoten. Hier geen Duitse meezingers, maar gewoon meeblèren in je eigen taal. Ook in de nieuwste aanwinst van Kirchberg – de nachtclub Showtime – gaat het dak er regelmatig af tot 04.00 uur ’s ochtends. Heb je echter niets met après-ski, dan heb je er in Kirchberg ook niet echt ‘last’ van. Natuurlijk hoor je wel eens wat lallende wintersporters over straat lopen, maar het feest vindt voornamelijk binnen plaats en daar hoor je op straat weinig van. Families kunnen in Kirchberg gewoon rustig slapen.

Feest in de Eisbar (Foto: Eisbar)

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.