4 februari 2015 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Fieberbrunn: liefde op het eerste gezicht

Er zijn van die skigebieden die direct een plekje in je hart veroveren. Fieberbrunn kwam tijdens de Snowplaza Ski Safari ‘met stip’ in onze persoonlijke top 5 binnen. Dat de zon volop scheen en de sneeuw perfect was speelde natuurlijk wel een beetje mee. Maar de mooie uitdagende pistes, off-piste mogelijkheden en vriendelijke mensen in dit kleine dorpje zijn er altijd. Wat ons betreft een aanrader!

De sneeuwrijkste regio van Tirol

We logeren in Gasthof Grosslehen dat iets boven het dorp in een prachtig sneeuwlandschap ligt. Klein, knus en persoonlijk zijn de steekwoorden van dit fijne logeerplekje. Volgens onderzoek valt er in het Pillerseetal, waartoe Fieberbrunn behoort, de meeste sneeuw van Tirol. En dat hadden we eigenlijk direct al gezien. Er ligt hier gewoon meer sneeuw dan 10 km terug. Gemiddeld valt hier bijna 7 meter sneeuw per jaar.

Gasthof Grosslehen

Gasthof Grosslehen ligt iets boven het dorp op een zonnige sneeuwvlakte direct bij de langlaufloipes

Uitdagende afdalingen

Tijd om het skigebied te ontdekken dat iets buiten het dorp ligt. We pakken de gele gondeltjes van de Doischberg. Deze brengen ons redelijk snel naar boven. Na een korte blauwe afdaling stappen we in de stoeltjeslift, waarvandaan we al een goed beeld krijgen van het skigebied. Met 35 km aan pistes is het gebied zoals verwacht overzichtelijk. Toch staan we even te kijken hoe het nou precies zit bij de Reckmoosgondel; deze lift brengt ons eerst naar beneden, en vervolgens omhoog. Vanaf de top beginnen uitdagende rode en zwarte afdalingen, die niet echt geschikt zijn voor beginnende wintersporters. Vooral de sneeuw aan de noordkant (Reckmoos-Nord) is fantastisch. Aan de zuidkant maakt de zon en warmte de sneeuw wat papperig, maar nog steeds is het genieten met hoofdletters op deze lange afdaling met de zon in ons gezicht.

Freeriders en families

Dat Fieberbrunn ook een echte bestemming is voor freeriders en off-pisteliefhebbers blijkt uit alle lijnen die er buiten de pistes te zien zijn. Jaarlijks vindt hier dan ook de Freeride World Tour plaats. Er zijn zoveel mogelijkheden! Maar Fieberbrunn is niet alleen een bestemming voor stoere, ervaren wintersporters. Bij het dalstation ligt een enorm brede oefenhelling voor beginners - die overigens best nog een beetje steil is - en bij de S4-Alm ligt een prachtig en zonnig Kinderland. Aan de rechterkant van het gebied, bij de Streuböden gondellift liggen een aantal fijne blauwe afdalingen voor de minder geoefende skiërs en snowboarders. Een nadeel is de oude, ietwat langzame gondellift, deze stopt onderweg om mensen in en uit te laten stappen.

Fieberbrunn

Een heerlijke afdaling voor gemiddelde wintersporter: de rode nr. 1

Bergrestaurants en après-ski

Het aantal pisterestaurants in het skigebied is niet enorm groot. Dit kan op drukke dagen in het hoogseizoen nog wel eens voor wat krapte zorgen. Tijdens ons bezoek was hiervan overigens geen sprake; er was voldoende plek overal. Wij vonden de piepkleine Teehütte erg gezellig voor een korte pauze. De S4 Alm is een prachtig bergrestaurant, waar ’s middags ook de après-ski losbarst. Nederlanders verzamelen zich vooral bij Biwak. Overdag lekker op het zonnig terras en na het skiën wordt hier een feestje gevierd.

S4 Alm

De mooie S4 Alm ligt direct bij het dalstation

Kinderland Fieberbrunn

Achter de S4 Alm ligt het zonnige kinderland

Aansluiting met Saalbach-Hinterglemm

Op dit moment is het skigebied voor echte kilometervreters te klein, maar dat gaat veranderen. Volgend winterseizoen komt er een verbinding met het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn vanaf Reckmoos-Süd. Hierdoor sta je straks binnen 40 minuten vanuit Fieberbrunn in het skigebied dat nu al ruim 200 km pistes telt. Liefhebbers van lange dagtochten zitten dan dus ook goed in Fieberbrunn. Het is te hopen dat Fieberbrunn haar eigen karakter behoudt en niet ‘opgaat in het skicircus’, maar daar zullen de nuchtere en vriendelijke Pillerseetalers vast voor waken.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.