3 februari 2015 door Lisa in 'Reisverslagen''

Arosa - Lenzerheide: Donald Duck goes biatlon

Op tv kijk ik vaak gefascineerd naar biatlon. Ik vind het knap hoe de atleten hijgend met hun geweer op hun rug aankomen bij de schietborden en zich dan met trillende handen van vermoeidheid focussen op de vijf zwarte rondjes. Wij krijgen een spoedcursusje 'skating and shooting' in Lenzerheide.

Biatlonarena

In Lenzerheide is langlaufen en crosscountry, wat in Zwitserland allebei skating wordt genoemd, erg populair. Er is meer dan 55 kilometer loipes en zelfs 's avonds zijn er verlichte paden. Wij krijgen les op biatlonarena, dat in de zomer gebruikt wordt als rollerskibaan. Ik heb nog nooit op langlauflatten gestaan, laat staan geschoten, dus ik ben benieuwd!

Skating

Bij biatlon maak je schuinen passen, zoals bij schaatsen. Maar dan met hele lang ijzers onder je voeten. Af en toe voel ik me net Donald Duck die onhandig over zijn eigen voeten struikelt. Onze leraar geeft ons goede oefeningen waardoor we na veel vallen en lachsalvo's het een beetje onder de knie hebben. Ietwat onhandig en stuntelend kunnen we na anderhalf uur een rondje maken zonder te glibberen.

Skating

Na anderhalf uur lukt het: skating

Schieten

Het schietonderdeel is iets waar vooral de mannen erg naar uitkijken. Sommigen slaan het onderdeel skating zelfs over en richten zich volledig op het schieten. Mij lijkt het persoonlijk best gevaarlijk. Nadat onze instructeur ons verzekerd heeft van de veiligheid ('Gewoon altijd het geweer naar de schietarena houden als het geladen is', 'er mag niet zonder toezicht geschoten worden') lig ik met een geweer in mijn hand op de grond mikkend op de zwarte rondjes. Als je er een mist, moet je een extra rondje maken. Opperste concentratie dus. Het is moeilijk jezelf te concentreren terwijl je net een inspanning hebt geleverd en tegelijkertijd je geweer stil proberen te houden. Maar ik ben best goed. Ik mis alleen als de kleine rondjes, de 'professionele rondjes', worden ingezet. Twee extra rondjes.

Biathlon

Vooral de mannen gaan helemaal op in het schieten

Ik kan er wel aan wennen

Eigenlijk vind ik die extra rondjes niet erg, ik vind het namelijk best leuk. Ik had geen vooroordeel over biatlon, of over skating in het algemeen, maar ik dacht dat het niet echt iets was voor jonge honden. Maar ik zou zeker nog een lesje nemen als de gelegenheid zich voordoet. Het is als een soort hardlopen of fietsen, je raakt vermoeid op je lange adem. Een beetje skating, een beetje schieten en ondertussen een beetje van het uitzicht genieten. Ik kan er wel aan wennen.

Lisa was nog maar 2 jaar oud toen ze voor het eerst op de ski’s werd gezet. Na diverse wintersportvakanties stortte zij zich op de wedstrijdsport en reisde heel Europa door voor internationale FIS-wedstrijden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt