7 januari 2015 door Gastredacteur in 'Reisverslagen''

Les Sybelles: geen wintersport, maar wintervakantie

Door: Stef Snakkers: De voorpret voor dit wintersportseizoen werd door velen overschaduwd door slechte weersvoorspellingen. Een lekker zonnetje is natuurlijk altijd fijn, maar ligt er wel genoeg sneeuw? In het Franse gebied Les Sybelles was de angst niet ongegrond: de laatste week van 2014 liet de sneeuw zich hier maar mondjesmaat zien en waren de omstandigheden niet optimaal. Vakantieganger Stef Snakkers hield de week bij in zijn wintersportdagboek. Vandaag lezen we deel II van zijn wintersport, of toch wintervakantie, in de Franse Alpen.

Woensdag

11:32 uur Gisteravond na het eten lang gedelibereerd over onze planning voor vandaag. Uiteindelijk hebben we besloten om ons op te delen in drie groepen: één groep keert terug naar Valfréjus en één groep pakt vandaag de afdalingen van Saint Sorlin d'Arves. De rest is gisteravond teruggegaan naar de Yetibar en zit vandaag met een duffe kop op het balkon van het zonnetje te genieten. Ik ben blij dat ik tot de laatste groep behoor.
Natuurlijk ga je op wintersport om de pistes te bedwingen, maar après-skiën werkt alleen met voldoende nachtrust. Nachtrust die ontbreekt wanneer je iedere ochtend om half zeven op moet staan omdat je nog anderhalf uur in de auto moet zitten. Na genoeg rondjes jägerbom (inclusief vuurspuwende barman) waren de ijzige pistes met gras en steen vergeten en liepen we jodelend naar huis.

Donderdag

15:12 uur: Vandaag heeft de hele groep eensgezind voor een rustdag gekozen. De lange autoritten, vermoeiende afdalingen en het uit de hand gelopen kerstdiner gisteravond hebben er samen voor gezorgd dat we vannacht wel wat extra uurtjes slaap konden gebruiken. Morgen is de laatste pistedag, en daar moeten we het beste van maken. Daarom gaan we naar het befaamde Val Thorens, beroemd om de hoge toppen en levendige kroegen en discotheken. Vanavond vroeg naar bed, en vooral geen alcohol meer!

Val Thorens

Val Thorens

Vrijdag

12:45 uur: Man man man, eindelijk winterse temperaturen, meer dan een graad onder het vriespunt! Val Thorens is de beste beslissing die we hebben kunnen nemen. De een vertrekt naar het funpark, de ander geniet van lange, gevarieerde afdalingen. Vannacht heeft het hier nog een paar centimeter gesneeuwd, zodat onze ski’s en snowboards tijdens de eerste afdalingen nog een dun laagje vers poeder konden proeven.

16:37 uur: In de gondel terug naar de auto. Al met al was dit de enige dag waarbij ik echt het gevoel had dat ik op wintersport was. Mijn andere jaren waren absoluut beter, met steeds dikke lagen poeder en halverwege de week meestal een vers pak erboven op. Ik doop deze wintersport om tot wintervakantie, waarbij ik niet het meest van de sneeuw, maar van de zon heb genoten.

Zaterdag

04:53 uur: Net een kwartier onderweg naar Nederland. De eerst verse sneeuwvlokjes in Saint Sorlin d'Arves zijn aan het vallen. Zal je net zien. Terwijl we de pas afdalen wordt de sneeuwval heftiger.

14:42 uur: Onderweg naar huis verandert de sneeuwval in heftige regen, om daarna weer in sneeuw te veranderen. Op de weg richting de wintersportgebieden enkel file en ellende. Gelukkig hebben deze mensen wel volop mogelijkheden om te skiën. Met een wrange smaak in mijn mond wens ik ze een goede week toe in de sneeuw. Volgend jaar beter!

© Office de Tourisme d

Les Sybelles

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen