20 januari 2015 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Lawinesimulator Les Deux Alpes

Wanneer je wel eens in Les Deux Alpes op wintersport bent geweest, heb je de opvallende koepel misschien wel gezien. De koepelvormige tent ligt vlakbij de centrale Jandri Express die je middenin het skigebied afzet en het verzamelpunt van de skischool. Hierin gaat niet alleen Bar Le Dome schuil, maar ook een heuse lawinesimulator. Ik was compleet nieuw met dit fenomeen en reuze benieuwd hoe het zou zijn. Voelt het echt alsof je in een lawine zit? Moet je zelf moeite doen om je hieruit te bevrijden? Er zat maar een ding op om antwoord op deze vragen te krijgen...

Een stevige maag is vereist!

Eenmaal binnenin de koepel wordt direct veel duidelijk. Er doemt een reusachtige simulator op die nog het meest doet denken aan een angstaanjagende attractie in een pretpark. Van daadwerkelijk onder de sneeuw bedolven worden is geen sprake en je hoeft ook niet te vechten voor je leven. Wel een vereiste is een stevige maag! De lawinesimulator bestaat uit twee zitjes die aan een roterende arm zijn bevestigd. Wanneer je plaats hebt genomen krijg je een scherm voor je waarop je de lawine beleeft. Heb je last van claustrofobie dan valt een ritje niet aan te raden aangezien het scherm je hele gezichtsveld inneemt. Na stevig vast te zitten begint de lawinesimulator met draaien en ga je over de kop en in de rondte.

Hoe is het om in een lawine te zitten?

Zonder de machine al aan het werk te hebben gezien neem ik plaats. Ik heb nog geen flauw idee wat ik kan verwachten. Op het scherm begin ik aan een afdaling op de ski's en de simulator start met hobbelen. Opeens begint het sneeuwdek met schuiven en beland ik in de lawine. Ik ga over de kop, tol in de rondte en ben mijn oriëntatie grotendeels kwijt. Het ritje is toch iets heftiger dan ik had verwacht. Gelukkig zie ik op het scherm al snel een Sint Bernard die mij uit deze benarde positie bevrijdt.

Intense ervaring, maar geen real life

Ik wil al bijna opstaan wanneer de instructeur meldt dat dit slechts het eerste programma is. Het scherm gaat weer naar beneden en ik maak mij op voor de volgende lawine. Dit keer is het allemaal nog wat heftiger en gaat de machine een stuk harder te keer. Ook ditmaal maakt de Sint Bernard er weer een einde aan en stap ik, toch wel met een raar gevoel, uit de lawinesimulator. Met een echte lawine heeft het niks te maken, maar de ervaring is toch vrij intens! Waar ik later pas achterkom is dat de toeschouwers jouw gezicht kunnen zien op een scherm. Dat zal er vast behoorlijk benauwd uit hebben gezien.

Onschuldig kennismaken met een lawine

Wil je op een onschuldige manier kennis maken met hoe het is om in een lawine te zitten dan is deze simulator een uitkomst. Het is benauwend en je weet echt even niet meer wat boven of onder is. Hier stap je gelukkig met glimlach uit en dat is bij the real deal wel anders. De lawinesimulator in Les Deux Alpes is van 10.00 uur tot 18.30 uur geopend. Een ritje kost € 7,-

Klik hier voor een virtueel bezoek aan de lawinesimulator >>

Lawinesimulator Les Deux Alpes

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen