9 januari 2015 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

L

Het is half december en nog steeds is de winter niet begonnen in de Alpen. Met de kennis van nu weten we dat alles goed is gekomen, maar daar was destijds nog geen sprake van. L'Alpe d'Huez ligt op een hoogte van 1860 meter en ik had er daarom alle vertrouwen in dat het hier wit zou zijn. Dat bleek een misvatting. In de zomer kom ik hier vaak om te wielrennen en eigenlijk was er nu niet eens zo veel verschil. Het was wat kaler maar van een onder sneeuw bedolven L'Alpe d'Huez was geen sprake. Terwijl in andere skigebieden de liften stil bleven staan kon je hier, mede door de gletsjer, gelukkig prima skiën.

Witte aders door een groen landschap

Een blik op de bergflank boven L'Alpe d'Huez belooft niet veel goeds. Er slingeren slechts een paar witte aders door een groen landschap. Feit is dat een dalafdaling terug naar het dorp dus wel mogelijk is! L'Alpe d'Huez is half december slechts een van de drie bestemmingen in Frankrijk waar dit mogelijk is. Met deze gedachte troosten we ons en trekken we dieper het skigebied in. Al snel merk ik dat het met de kwaliteit van de sneeuw helemaal niet zo slecht gesteld is. We zitten al snel boven de 2500 meter en hier krijg ik eindelijk het echte wintersportgevoel.

Op naar de gletsjer van L'Alpe d'Huez

Eerst even lekker inkomen op de afdalingen bij Troncon. Het skigebied van L'Alpe d'Huez is zo opgebouwd dat de eenvoudigste pistes direct boven het dorp liggen. Hoe hoger je komt, hoe uitdagender het wordt. Ideaal dus voor beginnende skiërs! Aangezien het hoogseizoen nog niet is aangebroken, is de grote cabine richting Pic Blanc gesloten. Via Plat des Marmottes en Clocher de Macle bereiken we uiteindelijk de gletsjer. Wanneer je vanuit het dorp omhoog kijkt heb je geen flauw benul dat het skigebied zo groot is en er achter de top een gletsjer schuilgaat.

Op naar de gletsjer van L

Heerlijke afdalingen met topsneeuw

Op de gletsjer zijn alle zorgen over de sneeuw vergeten. Zo hoort wintersport te zijn! L'Alpe d'Huez doet inmiddels haar bijnaam, 'Het eiland in de zon', eer aan en zodoende kunnen we ook genieten van een prachtig uitzicht. Lang gunnen we ons hier niet de tijd voor, want van deze sneeuw willen we optimaal gebruik maken. Brede, niet al te steile afdalingen, zo hoort gletsjerskiën te zijn! Helaas is doorskiën door de vallei van de Sarenne, de langste zwarte afdaling ter wereld, door het gebrek aan sneeuw niet mogelijk. Ook een andere beroemde afdaling, 'Le Tunnel', is gesloten.

Gletsjer L

Culinaire hamburger bij Signal 2108

Helaas kunnen we niet de hele middag op de gletsjer blijven skiën, want we willen ook nog andere delen van het skigebied ontdekken. Afdalen naar Oz-en-Oisans, Vaujany of Villard Reculas zit er vanzelfsprekend niet in, maar toch is er nog voldoende geopend! Zo blijkt de 'Les Rousses' afdaling een echte aanrader. Aan deze zijde van de berg is het landschap opeens veel rotsiger. Lunchen doen we bij restaurant Signal 2108 waar ik de hamburger van harte kan aanbevelen. Heerlijk vlees, goede frieten en prima betaalbaar! Het prachtige uitzicht op L'Alpe d'Huez krijg je er gratis bij.

Bijzondere kerk: Notre Dame des Neiges

Sinds vorig seizoen beschikt L'Alpe d'Huez inmiddels ook over een La Folie Douce (€ 8,50, biertje 50 cl.). Dit beroemde après-ski concept is zeer populair in onder meer Val Thorens en dat is hier niet anders. Het publiek geniet van de opzwepende beats en lijkt de kou niet te voelen. Wij houden het na een drankje voor gezien want er staat nog een wandeling door het dorp op het programma. L'Alpe d'Huez blijkt over een ijsbaan, buitenzwembad en zeer uitgebreid sportcentrum te beschikken. Wanneer je de mogelijkheid hebt, bezoek dan ook even de de futuristische kerk, Notre Dame des Neiges. In de kerk staat een bijzonder orgel waarvoor orgelspelers vanuit de hele wereld naar L'Alpe d'Huez komen.

Hamburger Signal 2108 / La Folie Douce

De gletsjer als reddende engel

Hoewel de aanblik anders doet vermoeden, heeft de matige winterstart geen vat op L'Alpe d'Huez. Hier hebben de sneeuwkanonnen hun werk gedaan en kun je op de gletsjer uitstekend skiën. Boven de 2500 meter zijn de pistecondities uitstekend. Terugskiën naar het dal voelt treurig aan, maar wanneer je weet dat dit uniek is voor de huidige omstandigheden in Frankrijk, dan beleef je dit opeens heel anders. Daarnaast blijft L'Alpe d'Huez niet op de aantrekkingskracht van de gletsjer teren. Er wordt voortdurend geïnvesteerd waar de sneeuwkanonnen op de Sarenne afdaling een goed voorbeeld van zijn. Ervaren skiërs vinden hier diverse afdalingen met 2000 meter hoogteverschil, beginners kunnen direct bij het dorp op de ski's en het het dorp is onderscheiden met het label 'famillie plus'. Veelzijdigheid ten top!

Reis mogelijk gemaakt door:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen