24 december 2014 door Miranda in 'Wedstrijdsport', Live vanuit de sneeuw''

FIS Worldcup in Madonna di Campiglio

Soms kijk ik wel eens een skiwedstrijd op TV, maar ik had eigenlijk nooit bedacht dat het zó leuk zou zijn om er zelf eens een live bij te wonen. Maandagavond was de FIS Worldcup Nightslalom in het Italiaanse Madonna di Campiglio en aangezien we toch in de buurt waren, zijn we erheen gegaan. Wat een spektakel! Erg leuk om een keer mee te maken.

Snowplaza Ski Safari goes Italy

Met de Snowplaza Ski Safari zijn we inmiddels beland in het Italiaanse Zuid-Tirol. We verblijven in een klein dorpje tussen Brixen en Bruneck en op deze ‘basisplek’ zullen we deze winter meerder keren terugkeren. En natuurlijk gaan we ook de skigebieden hier in de omgeving verkennen. Vanuit de Dolomieten is het zo’n 2 uur rijden naar het mondaine Madonna di Campiglio dat in Trentino ligt.

12.000 toeschouwers

Dat een FIS Worldcup wedstrijd veel publiek trekt blijkt al snel als we de auto een eind buiten het dorp moeten parkeren. Samen met duizenden andere dik aangeklede skiliefhebbers lopen we naar het gezellige centrum van Madonna di Campiglio. De verlichte Worldcuppiste 3-Tre is al vanaf grote afstand te zien. Nadat we een plekje hebben gevonden op de tribune kan het ‘feest’ beginnen. De Italiaanse commentator – die ook Engels spreekt met een geweldig accent - zweept het publiek op. We tellen af tot de wedstrijd begint. En dan komt de eerste skiër naar beneden. Onder luid gejuich van het publiek en opzwepende rockklanken werkt hij zich een weg tussen de palen door.

FIS Worldcup in Madonna di Campiglio

Uitzicht op de piste vanaf de tribune

Italianen gaan volledig uit hun dak

Als de eerste Italiaan bovenaan de start staat, gaat het publiek compleet uit z’n dak. Even ben ik bang dat de tribune zal instorten, zo hard wordt er gestampt. De sfeer is echt geweldig! Het is fantastisch om grote namen als Ted Ligety en Marcel Hirscher over de finish te zien komen. Na bijna een uur zijn we behoorlijk verkleumd en duiken we een barretje in om even op te warmen. Ook hier is de sfeer uitgelaten. Heel Madonna di Campiglio is in de ban van de Worldcup.

Marcel Hirscher

Marcel Hirscher vliegt vlak voor onze ogen over de finish

De sfeer in Madonna is top

Weer opgewarmd zoeken we ons plekje op voor de tweede manche. Nu komen de toppers niet als eerste, maar als laatste naar beneden. Dit maakt het geheel nog wat spannender. Uiteindelijk wint de Duitser Felix Neureuther, gevolgd door zijn landgenoot Fritz Dopfer op de tweede plaats. De eerste Italiaan was Stefano Gross. Hij eindigde op de elfde plaats, maar dat mocht de pret niet drukken. Na de wedstrijd lopen het dorp en de vele bars opnieuw vol. De sfeer in Madonna is top en typisch Italiaans. Hier zie je geen lallende ‘supporters’, maar stijlvolle Italianen met bontkragen die nog even een wijntje gaan drinken in de bar.

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio bruist tijdens de Worldcup

Het live bijwonen van een FIS Worldcupwedstrijd is een absolute aanrader. Dus is er tijdens jouw wintersport een FIS Worldcup in de buurt: ga kijken!

Meer informatie over Madonna di Campiglio >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen