Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: kerst lang niet overal sneeuwzeker

Wat al een poos boven de wintersportmarkt hangt, is het angstbeeld van groene pistes met de kerst. Duizenden mensen staan eind deze week op het punt te vertrekken naar de Alpen en de zenuwen beginnen daardoor steeds hoger op te lopen. Het wordt vooral voor de laaggelegen pistes lastig, om dit angstbeeld weg te nemen.

Actueel vaak groen

Op dit moment ligt er op de hoge pistes in de Alpen best sneeuw. De hoeveelheden zijn niet extreem hoog, maar je kunt er op uit de voeten. De dalen zijn echter nog altijd groen, met hier en daar een dun lijntje wit. Dat is dan een piste, die met kunstsneeuw op orde tracht te brengen. De grote wens is natuurlijk een behoorlijke sneeuwdump, om voor de kerstdagen alles klaar te hebben.

Veel wolken boven Alpen

Sneeuwgrens rond 1000m

Nu gaat er de komende dagen best wat sneeuw vallen in de Alpen, maar de vraag is tot hoever in de dalen. In grote lijnen ziet het er boven de 1500m best OK uit. De meeste neerslag valt daar in de vorm van sneeuw en dan heb je het de komende week over 40 tot 60cm verse sneeuw. De sneeuwgrens zakt soms tot in het dal, maar echt stevig doorsneeuwen onder de 1000m, wordt toch een lastige onderneming.

Hogerop wel sneeuw

Meer detail

In detail hebben we vandaag te maken met vrij veel bewolking en soms wat lichte neerslag. Zwitserland en het noorden van Italië hebben de meerslag kans op deze neerslag en de sneeuwgrens ligt rond de 1500m. Morgen daalt de sneeuwgrens naar ongeveer 1000m, in het zuiden van Oostenrijk ligt de sneeuwgrens iets hoger. Later op de woensdag volgt dan een nieuw neerslaggebied, waarbij vooral het noordwesten van de Franse Alpen, Zwitserland en de noordflank van de Alpen in Oostenrijk aan bod komt. Dan valt opnieuw boven de 1000m sneeuw. Ook later in de week valt er soms nog wel neerslag, maar sneeuw helemaal tot in alle dalen… Het blijft duimen draaien.





Verwachtte sneeuwval komende 3 dagen

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.