30 december 2014 door Anke in 'Skigebieden onder de loep''

Grächen

Grächen is voor mij het ideale skigebied voor een wintersportvakantie met kinderen. Het familievriendelijke skigebied is gelegen in de regio Wallis, in Zwitserland. Wij komen er inmiddels al jaren en zijn nog lang niet uitgekeken op deze prachtige wintersportbestemming. We rijden er gelukkig bijna altijd zonder file naartoe in de krokusvakantie. Daarnaast is het weer door de gunstige ligging van het gebied vrijwel altijd mooi. In dit weblog vertel ik je meer over mijn ervaringen met een familievakantie in het Zwitserse Grächen.

Klein skigebied met een groots uitzicht

Het skigebied van Grächen is met bijna 45 km skipistes niet een van de grootste gebieden. Maar de mooie natuur met zicht op 4000er toppen en de Matterhorn is onvergetelijk. Alle skipistes zijn goed geprepareerd met aan de zijkanten soms een buckelpiste en schansjes voor kleine rauwdouwers. Grächen telt zeven skiliften. Het is het mooist om vanuit de Hannigalp met de sleeplift Furggen verder naar boven te gaan. Via een heerlijke piste kom je dan bij de Stafelbar. Een stukje verderop is de Stafel-Seetalhorn lift. Deze stoeltjeslift brengt je helemaal naar de top (2868 m). Vanaf de top ski je via een mooie lange rode piste weer langs de Stafelbar en via een sprookjesachtig bospad terug naar de Hannigalp.

Skigebied Grächen

Swisscom Skimovie Piste

Iets verderop vind je dan de Paradiesli-piste, een gave brede blauwe piste. Aan de zijkant van de Paradiesli is een slalom uitgezet waar je je persoonlijke ski- of snowboardperformance kunt filmen: De Swisscom Skimovie Piste. In de avond kan je de film downloaden en via social media gratis delen. Voor de kleinere kinderen is er het SiSu Familiepark. Het park is benoemd naar de sneeuwvogel SiSu, de mascotte van Grächen. Het SiSu Familiepark bestaat uit een funpark met snowtubebaan en leuke oefenpistes.

Skiles met maximaal 6 kinderen

In Grächen zijn twee skischolen. Wij kiezen voor de kleinere en persoonlijkere Walliser Schneesportschule met groepen van maximaal zes kinderen. De andere skischool is de Offizielle Schweizer Ski- & Snowboardschule Grächen. Beide skischolen organiseren een afsluitend Gästeskirennen, een skiwedstrijd voor kinderen.

SiSu kinderen

Bergrestaurant Hannigalp

Na pret en sport in de sneeuw kan je ontspannen in een van de vier restaurants. Het grootste restaurant, Bergrestaurant Hannigalp, heeft zelfbediening en ligt in het midden van het skigebied. Er is een groot zonnig terras, waar het met de lunch erg druk kan zijn. Op de benedenverdieping is het Familierestaurant SiSu met speelmogelijkheden binnen en buiten. Op de Hannigalp biedt Grächen haar wintersportgasten tevens Free Wifi.

Onze favoriet: de Stafelbar

Vlakbij is het kleinere Bergrestaurant Hannighüsli met Walliser-specialiteiten. Het restaurant beschikt over een mooi zonneterras met uitzicht op de Matterhorn. Vlakbij de cabinelift op de Hannigalp is de Schnööbar met coole sound, fancy drinks, warme snacks en uitzicht op de Matterhorn. Onze favoriet is de Stafelbar tegenover de Stafel-Seetalhorn lift. Gezellig chillen en loungen met lekkere snacks en heerlijke wintersportdrankjes. En natuurlijk op het mooie zonneterras in een ligstoel genieten van het uitzicht.

Hannighüsli

Sprookjesgondel

Op het einde van de dag, neem je de dalafdaling of laat je je via de cabines naar het dal brengen. Tien van de cabines zijn sprookjes-cabines. De buitenkant van deze cabines is in het thema van een klassiek sprookje. Eenmaal in de gondel begint het verhaal van Roodkapje, Hans en Grietje of een ander bekend sprookje. De verhalen zijn in het Duits, maar de betovering is er zeker.

Wij kunnen nauwelijks wachten tot februari en een nieuw ski-avontuur in Grächen. Wat is jouw ervaring met deze wintersportbestemming?

Dat je nooit te oud bent om skiën te leren heeft Anke bewezen. ‘Pas’ na haar 30e stond ze voor het eerst op de ski’s. Inmiddels geniet ze van alles wat met skiën te maken heeft. Haar favoriete skigebieden zijn Val Gardena en Grächen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen