5 december 2014 door Miranda in 'Nieuws', Opmerkelijk', Alpenweer''

Gebrek aan sneeuw

Slecht nieuws voor vroege wintersporters dit jaar. Veel skiliften staan voorlopig stil in de Alpen, omdat er amper sneeuw ligt. Snowplaza.nl staat in nauw contact met de skigebieden en wij kregen de afgelopen dagen veel berichten binnen van gebieden die hun opening moeten uitstellen, doordat de pistes nog helemaal groen zijn. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, St. Johann in Tirol & Oberndorf en Flachau hadden hun liften al dit weekend willen laten draaien, maar kunnen pas later van start gaan. Van serieuze sneeuwval is ook de komende dagen nog geen sprake.

Steeds vroeger open

Het wintersportseizoen start de laatste decennia steeds vroeger. Door het gebruik van sneeuwkanonnen en vroege sneeuwval is dit mogelijk gemaakt. Dit jaar is het echter heel anders. Terwijl er in oktober in de Alpen nog grote hoeveelheden sneeuw viel, is het de afgelopen weken droog en mild. Door de hoge temperaturen kan men de sneeuwkanonnen nog niet in gebruik nemen en blijven de hellingen groen. Uitzonderingen zijn natuurlijk de gletsjerskigebieden waar al weken prima geskied wordt. Ook het Oostenrijkse Ischgl, dat voornamelijk afdalingen boven de 2.000 meter heeft, kon vorige week 80 km van haar pistes openen. Andere gebieden, waar nauwelijks sneeuw ligt, zoals St. Anton am Arlberg en Schladming, openen dit weekend al wel. Het is even afwachten hoeveel pistes er geopend gaan worden en hoe de sneeuwcondities zijn, aangezien het sneeuwdek nog erg dun is.

Zillertal Arena

Groene pistes in de Zillertal Arena vanochtend

Groene Alpen, wit Winterberg

In met name de Noord-Alpen is de situatie nijpend. Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland en Frankrijk stellen skigebieden hun opening uit, zoals Chamonix en Méribel. Het Zwitserse Arosa had haar pistes al geopend in het weekend van 22/23 november, maar moest ze weer sluiten wegens te hoge temperaturen, waardoor het prepareren van de afdalingen onmogelijk werd. Maar het is niet overal kommer en kwel. In de Zuid-Alpen ligt – met name op grote hoogte – al wel veel sneeuw, waardoor Serre-Chevalier al eerder haar liften kon openen. In het Italiaanse Livigno is het al weken echt winters en zijn de pistecondities uitzonderlijk goed. Maar misschien het meest opvallend is nog wel Winterberg. Hier kun je op dit moment al wél skiën. Bovendien worden er dit weekend extra pistes geopend.

Livigno

In Livigno is het volop winter

Winterberg

De grote verrassing: in Winterberg ligt wél sneeuw

Wachten op de winter

Dat er sneeuw komt, is zeker. De vraag is alleen: wanneer en waar? En hoewel er wel enige verbetering in zicht is, is er van een echte winterinval nog geen sprake. De temperaturen gaan naar beneden en enige sneeuw wordt verwacht. Maar om de Alpen goed wit te krijgen voor de start van de kerstvakantie moet er nog een duidelijke weersomslag plaatsvinden. Zodra deze weersomslag er is, kan het ook ineens heel snel gaan en kunnen de skigebieden hun pistes prepareren en liften openen. Het is dus nog te vroeg voor serieuze zorgen voor de kerstvakantie.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer het gaat sneeuwen in jouw favoriete wintersportdorp? Meld je dan nu aan voor de Snowalert >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen