10 december 2014 door Miranda in 'Materiaal'' | 1 Reactie(s)

wintersporttrends 2015

Met het winterseizoen voor de deur liggen de wintersportwinkels weer vol nieuwe ski’s, schoenen en kleding. Snowplaza.nl nam een kijkje, sprak met de fabrikanten en ging op zoek naar de vernieuwingen en wintersporttrends 2015 op het gebied van materiaal en kleding.

De hele berg afdalen: all-mountain

Een aantal jaren geleden begon de interesse in het all-mountain segment toe te nemen en inmiddels is het booming. Wintersporters willen niet meer alleen over de geprepareerde pistes skiën, maar maken ook graag een afdaling buiten de gebaande paden. Dit vraagt om een ski die breder is, waardoor het drijfvermogen van de ski in de diepe sneeuw groter is. Daarnaast dient de lat ook goed te functioneren op de piste. De moderne wintersporter zoekt een ski waarmee hij alles kan. De moderne ski is een stukje breder – 1 tot 1,5 cm onder de voet - en ook weer langer dan een paar jaar geleden.

Wintersporttrends: rocker in elke ski

Zagen we de zogenaamde rockertechnologie een tijdje terug alleen nog maar in de freeride en freestyle ski’s, vandaag de dag is bijna elke ski voorzien van een rocker. De rocker zorgt in het algemeen voor meer draaigemak. Zelfs de specifieke slalom- en raceski’s hebben dit jaar veelal een beetje rocker.

Rocker wintersporttrends 2015

Wie de schoen past

In het rijtje wintersporttrends 2015 horen ook de zogenaamde ‘schoenen op maat’. Hierbij kan niet alleen de binnenschoen, maar ook de buitenschoen verwarmd worden om zich zo aan te passen aan de voet van de skiër. Druk- en pijnpunten kunnen door deze techniek verminderd worden. Merken die vervormbare schoenen aanbieden zijn o.a. Fischer, Atomic en Salomon.

wintersporttrends 2015

De 'Vaccuum' schoen van Fischer past zich aan de voet van de skiër aan

Toerskiën: de ultieme wintersportbeleving

De trend van het toerskiën zet zich ook dit jaar weer sterk voort. Door middel van speciale ski’s met zogenaamde ‘vellen’ aan de onderkant en bindingen die gemaakt zijn om de berg te beklimmen, lopen wintersporters zelf omhoog. Hierdoor kan er volop genoten worden van de natuur en hellingen afgedaald worden waar geen tot weinig skiërs zijn. Toerski’s waren altijd zeer licht en vooral gemaakt om de berg te beklimmen, afdalen was slechts ‘bijzaak’. Vandaag de dag komen skimerken met stijve ski’s en stevige bindingen die met kracht geskied kunnen worden. Ook zijn deze ski’s multifunctioneel; ze kunnen zowel op als naast de piste gebruikt worden. Om gewoon te skiën of een stuk te klimmen.

wintersporttrends 2015

Toerskiën wint nog steeds aan populariteit

Kleding: kan het nog technischer?

De functionele skikleding die de wintersporter warm en droog houdt, beschermt tegen wind en bovendien ademend is, wordt steeds verder doorontwikkeld. De kleding wordt nog technischer, en er worden nieuwe, lichte en flexibele materialen gebruikt die het comfort van de wintersporter verhogen. Hadden we vroeger een ‘lekker warme dikke jas’ aan, tegenwoordig is alles licht en dun, maar toch warm. Bovendien kleedt de moderne wintersporter zich in laagjes kleding, zodat er snel iets uit of aangetrokken kan worden als de weersomstandigheden veranderen. Ook dit jaar gaan de meeste wintersporters weer gekleurd de piste af. Skikleding is vrolijk gekleurd en mag opvallen!

wintersporttrends 2015

Vrolijk gekleurde en technische kleding van Peak Performance

wintersporttrends 2015

Kleden in laagjes om snel in te kunnen spelen op wisselende weersomstandigheden (Cliffline Stormfold Jacket van Atomic))

Meekleurende lenzen en lichte helmen

Veiligheid op de piste is steeds belangrijker. Bijna elke wintersporter draagt tegenwoordig een helm, die bovendien de laatste jaren steeds lichter, veiliger en comfortabeler is geworden. Ook rugprotectors en crashpants worden meer en meer gedragen. De lenzen van skibrillen – ook wel goggles genoemd – worden steeds ronder voor een beter zicht. Deze zogenaamde sferische lenzen zijn bol en soms zelfs meekleurend, ook wel photochromic genoemd. Bij veel zonneschijn zijn ze donker om de ogen te beschermen tegen het felle UV-licht, terwijl ze bij bewolkt weer of sneeuwval lichter zijn voor beter zicht.

wintersporttrends 2015

Ook de helmen zijn fel gekleurd deze winter en de glazen van de skibril kleuren mee met het weer

Aan het materiaal zal het deze winter dus niet liggen, nu de sneeuw nog…

Foto's: Atomic, Fischer en Peak Performance

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen