Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw op hoogte

6042 - Alpenweer: Sneeuw op hoogte (1)

De kerstvakantie staat voor de deur en veel skigebieden staan op het punt te openen, maar de sneeuw blijft nog een beetje uit. We zien helaas nog geen veelbelovende vooruitzichten van meters verse sneeuw, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. Er gaat wel wat vallen, maar op een hoop verse poeder moeten we nog even wachten. Vandaag zien we veel wolken aan de zuidflank van de Alpen, met ook neerslag. De sneeuwgrens ligt nog vrij hoog; namelijk nog steeds boven de 2000 meter. Echter gaat de komende 24 uur de sneeuwgrens flink omlaag.

Vooral Dolomieten met neerslag

De wolken richten zich vooralsnog vooral op de Dolomieten in Italië. Het regent gestaag in de dalen en op hoogte valt als gezegd wel sneeuw. De Alpenhoofdkam fungeert een beetje als muur, waar de wolken en de neerslag amper overheen komen. Aan de noordkant van de Alpen is het dan ook droog en de zon schijnt af en toe. Zo zien we zelfs in Ischgl een fraai beeld op de hogere pistes. In de dalen is het veelal groen.

Zuidzijde met verse sneeuw

Dalende sneeuwgrens

Ook morgen valt er vooral aan de zuidflank van de Alpen af en toe wat neerslag. Daarbij zien we de sneeuwgrens langzaam dalen naar 1300 tot 1700m. Maar de hoeveelheden neerslag zijn niet echt heel groot; van een sneeuwdump kunnen we echt niet spreken. De dalen blijven nog groen, wat de wintersportliefhebber misschien wat kriebels bezorgd, met betrekking tot de langzaam naderende kerstdagen.

Nog veel groen

Wisselvallige tweeweekse

Geen nood; de komende twee weken laat de weersverwachting genoeg ruimte voor sneeuwval tot in de dalen. Het nul-graden-niveau gaat flink omlaag en komt bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Gerlos rond de 500m te liggen. Daarnaast is het aan de wisselvallige kant, met elke dag wel kans op neerslag en dus op sneeuw. De modellen schotelen nog geen dump voor van bijvoorbeeld halve meters, maar een iets activerend frontje kan maar zo meer achter laten dan de 5 tot 10cm per dag die nu in de verwachting staat.

Sneeuw in de maak

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.