Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw in zuidelijke Alpen

6024 - Alpenweer: sneeuw in zuidelijke Alpen (1)

De zuidelijke Alpen krijgen de komende dagen weer met sneeuwval te maken. De laag verse sneeuw kan in enkele dagen tijd aangroeien tot enkele tientallen centimeters. De noordelijke Alpen hebben voorlopig nog zacht tot zeer zacht weer, maar na het weekend lijkt dat te veranderen. Mogelijk vindt dan zelfs de eerste echte winterinval plaats met vorst tot in de dalen. Lees dus snel verder om alles te weten te komen.

Zuidstroming = sneeuwval

November is de maand van de zuidstroming. Met relatief hoge luchtdruk boven Duitsland en/of Scandinavië worden depressies gedwongen om een zuidelijke route te volgen. Via de Atlantische oceaan trekken ze naar Zuid-Frankrijk en daarna naar de Middellandse Zee. Voor het lagedrukgebied uit waait een zuidelijke wind die vochtige lucht en wolken naar de Alpen blaast. De zogenaamde Südstau.De afgelopen weken hebben we dit al enkele keren gehad. Daarbij viel er soms extreem veel sneeuw op de hoge pistes en zeer veel regen in het laagland. Het Lago Maggiore is daardoor al twee keer overstroomd. De komende dagen is er geen sprake van extreme neerslaghoeveelheden. Wel gaan de zuidelijke Alpen weer een laag verse sneeuw krijgen. Tussen woensdag en zondag valt er zo'n 30 tot 80 mm regen in het laagland. Op de pistes van Piemonte, Aosta, Wallis en Tessin valt zo'n 20 tot 50 cm sneeuw. Dit alles zou moeten vallen tot en met zondagavond.

In Livigno is het vanochtend schitterend weer

Lichte sneeuwval in Franse Alpen en Dolomieten

In Trentino en Südtirol blijft de sneeuwval beperkt tot enkele centimeters. In Osttirol en Friuli kan op de hoogste pistes ook wat lichte sneeuw vallen. Ook in de Franse Alpen gaat het sneeuwen. Dat gebeurt met name vrijdag, zaterdag en zondag. De hoeveelheden blijven echter beperkt tot hooguit 20 cm op de hoogste pistes.Voor alle regio's waar sneeuw valt, geldt dat de sneeuwvalgrens meestal tussen de 1500 en 2000 meter hoogte ligt. Alleen in de nacht van donderdag op vrijdag is het tijdelijk kouder en daalt de vorstgrens even richting 1000 meter. Het laagje sneeuw dat daar dan valt smelt echter vrijdag overdag en zaterdag weer weg.

In Courchevel is de sneeuw aan het smelten

Maandag eerste winterinval?

In de noordelijke Alpen is van neerslag nauwelijks sprake de komende dagen. Er zijn zonnige perioden en bovendien is het vrij zacht. Op 1500 meter hoogte ligt de temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Door föhn kan het in enkele dalen nog (flink) warmer worden. Vanaf maandag wordt het spannend. Mogelijk bereikt koude lucht dan het Alpengebied. Met een noordoostenwind zou dan sprake kunnen zijn van de eerste echte winterinval. Op 1500 meter hoogte daalt in dat scenario de temperatuur naar -5 graden en bovendien gaat het in de noordelijke Alpen sneeuwen. Een dik pak wordt het misschien niet, maar een laag van 20 tot 40 cm kan resulteren in een mooie start van het seizoen. De sneeuwvalgrens daalt zo'n beetje tot in de dalen. Extra voordeel van de koude lucht is dat de sneeuwkanonnen overal aankunnen. Ook bijvoorbeeld in Winterberg en Willingen in de Duitse Middelgebergten. Of de winterinval echt gaat plaatsvinden is natuurlijk nog afwachten. Onze huidige inschatting is dat de zekerheid ongeveer 70% is. Dat had slechter gekund.

In Ischgl is het bewolkt en ligt er op de hoge pistes veel sneeuw

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.