24 november 2014 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Voss Resort

Noorwegen stond al lang op mijn ‘daar-wil-ik-zo-graag-eens-heen-lijstje’. Afgelopen maart was het dan eindelijk zover en mocht ik dit wintersportland bij uitstek gaan ontdekken. Het overtrof in alle opzichten mijn verwachtingen. Wat een fantastisch land! De komende weken zal ik een aantal bestemmingen wat nader toelichten. We beginnen vandaag met Voss.

Levendige plaats

Voss is een leuke en levendige plaats op ongeveer 1,5 uur rijden van Bergen. Het is geen typische wintersportplaats, maar dat kan ook komen omdat er tijdens ons bezoek in het dorp zelf geen sneeuw (meer) ligt. Er zijn gezellige terrasjes, restaurants en een ruim aanbod aan winkels. Het ligt aan een prachtig meer omgeven door mooie bergen. Vanuit het dorp gaat er een oud gondeltje (het plan is deze binnen enkele jaren te vervangen) naar het skigebied Voss Resort Bavallen. Maar het skigebied is ook bereikbaar vanuit de wijk Bavallen. Hier is tevens een ruime parkeerplaats, skischool- en verhuur en een restaurant. Voor de kleintjes is hier een mooie oefenweide. Wij nemen de nieuwe stoeltjeslift bij Bavallen omhoog richting het skigebied. En nu staan we ineens wel middenin de winter. Er ligt hier nog ruim 4 meter sneeuw!

Voss

Voss heeft afwisselende bebouwing. Niet alles is even sfeervol, maar dit pleintje is dat zeker wel!

Meters natuursneeuw

Hoewel het skigebied er op de pistekaart behoorlijk klein en compact uitziet, valt dat eigenlijk reuze mee. Oke, met 29 km pistes is het gebied qua grootte niet te vergelijken met een gemiddeld gebied in de Alpen. Maar voor het aantal kilometer pistes moet je dan ook niet naar Noorwegen gaan. Voor de sneeuwkwaliteit echter wel. Je skiet hier bijna uitsluitend op natuursneeuw en dat voel je. Geen ijs en perfecte pistes! Onze favoriet is absoluut de langste afdaling van het gebied Voss Resort Bavallen, de zwarte nummer 19 terug naar het dal. Laat je trouwens door zwart niet afschrikken in Noorwegen, het is eerder rood dan zwart. Families met kleine kinderen nemen liever de groene nummer 8 terug naar het dal. Een gemakkelijke afdaling, waar ook de kleintjes veilig zelfstandig een hele lange afdaling kunnen maken.

Rust op de pistes

Wat ons direct opvalt in Voss Resort Bavallen, is dat het niet alleen opvallend rustig is, maar dat er ook een relaxte sfeer hangt. Rustig, maar wel gezellig! De skiërs hier zijn echt aan het genieten. Niemand heeft haast en ik heb het gevoel dat de Noren de term ‘stress’ eigenlijk niet kennen. Voss Resort wordt voornamelijk bezocht door de Noren zelf. In het weekend kan het dus wat drukker zijn. Bij het bergrestaurant Storastovo houden we pauze en genieten van het zonnetje dat steeds door de wolken piept. Er staan hier geen borden dat je niet mag picknicken en er wordt hier ook gemakkelijk mee omgegaan. Er komt een reepje uit de rugzak en er wordt een patatje gehaald. Het mag allemaal. Na een dagje skiën heb je alle pistes wel gehad, maar persoonlijk vind ik dat niet storend. Het feit dat ik hier alle plek heb om mijn bochten te draaien, maakt een hoop goed. En de uitzichten vanuit het skigebied zijn geweldig.

Uitzicht Voss Resort

De uitzichten zijn geweldig, vooral met dit soort luchten

Een bijzondere wintersportervaring

Skiën in Noorwegen is een bijzondere ervaring. Wij vonden het absoluut geen probleem dat de skigebieden kleiner zijn dan we gewend zijn in de Alpen. De ruimte, natuur en de uitzichten in Noorwegen zijn absoluut uniek. Ideale gebieden om te beginnen met skiën, lekker aan je techniek te werken of te genieten met de hele familie.

Wintersport in Voss

Wintersport in Noorwegen is bijzonder, daar moet je af en toe letterlijk even bij stil staan...

Klik hier voor aanbiedingen naar Voss >>

Klik hier voor meer informatie over de veerdienst van Fjord Line naar Bergen >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen