28 november 2014 door Joeri in 'Skigebieden onder de loep''

Lunchen in de zon

Het skigebied Kronplatz torent hoog boven de stad Bruneck uit. De markante berg met afdalingen aan drie kanten, ligt aan de zuidkant van de Alpen in de meest noordelijke provincie van Italië: Zuid-Tirol. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog hoorde deze regio bij Oostenrijk. Hierdoor spreekt 70% van de mensen de Duitse taal en staan gerechten als de Schnitzel, Knödel en Kaiserschmarrn samen met de pasta en de Italiaanse wijn op de menukaart. De uitspraak 'The best of both worlds' is hier misschien dan ook wel uitgevonden.

Beste skigebied van Italie

De dorpen Bruneck, Olang, Pfalzen en St. Vigil in Enneberg omsluiten het skigebied van Kronplatz, of zoals de Italianen het noemen: Plan de Corones. Met zijn 116 km aan pistes en 31 zeer moderne liften behoort dit skigebied tot één van de beste van Italië. In 2012 won het zelfs de titel van ‘beste skigebied van Italië’ bij een onderzoek onder meer dan 40.000 wintersporters. De 346 sneeuwkanonnen en perfecte pistepreparering zorgen ervoor dat je van eind november tot midden april goed kunt skiën.

Uitermate geschikt voor beginners en families

De relatief vlakke bergtoppen vormen een uitermate geschikt terrein voor de beginnende en gevorderde skiërs. Het skigebied is ook duidelijk favoriet bij families met kinderen, doordat het niet al te moeilijk en lekker overzichtelijk is. De hoofdberg ‘de concordia’ is van 3 kanten te bereiken. Je vindt hier brede 'autobahnen' die vooral blauw en (licht)rood gekleurd zijn. Opvallend is dat er maar liefst 21 gondels zijn, waardoor je als beginner niet hoeft te stuntelen in een sleeplift. Bij mooi weer is dit wel jammer, omdat je in de gondels niet kunt genieten van de buitenlucht.

Genieten op de berg

Als je van het skiën honger hebt gekregen, ben in je in de regio Zuid-Tirol aan het goede adres. Italië staat bekend om het heerlijke eten en de uitstekende wijnen. Voeg hier nog het beste van de keuken uit Oostenrijk aan toe, en het plaatje is compleet. Genieten op de berg staat hier duidelijk centraal. Gelukkig ligt het skigebied op een zonneplateau, waardoor je ook nog eens optimaal kunt genieten van de vele terrassen. Een tip is restaurant ‘Herzlalm’, hier kun je alle lokale specialiteiten bestellen.

Après-ski op z’n Oostenrijks, dineren op z’n Italiaans

Na een lange dag skiën hoef je je niet te vervelen. Je kunt hier op z’n Italiaans een aperitivo drinken, maar de meeste mensen duiken het terras van de K1 Bar in Reischach op. Hier galmen de Duitstalige après-skikrakers vanaf een uur of 3 uit de boxen en dansen de wintersporters met een halve liter bier op de tafels. Jong en oud zingen mee tot de zon ondergaat. Daarna gaat men hier even relaxen in het hotel om vervolgens te genieten van een welverdiend diner. De keuze is enorm. Veel mensen dineren hier, zoals dat ‘hoort’ in Italië, tot ’s avonds laat in hun hotel of in een van de vele restaurants. Een aanrader is restaurant ‘Sichelburg’. In een gerenoveerd kasteel in Pfalzen krijg je de heerlijkste gerechten en prachtigste wijnen voorgeschoteld.

Après-ski op z

Meer dan alleen skiën

Wie niet alleen komt voor het skiën, maar ook wil genieten van de natuur en de cultuur, heeft in deze regio voldoende mogelijkheden. In de omgeving van Kronplatz zijn veel wandelroutes en ook voor de langlaufers zijn er voldoende loipes te vinden. Wij hebben een geweldige sneeuwschoenwandeling gemaakt, hebben ons op een slee van de berg gestort en het Messner Mountain Museum bezocht in Bruneck. Dit museum geeft je een indruk hoe de bevolkingen in het verleden leefden in de belangrijkste bergregio’s van de wereld. In alle opzichten is Kronplatz een afwisselende bestemming.

Klik hier voor meer informatie over Zuid-Tirol >>

Meer dan alleen skiën

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen