5 november 2014 door Thijs in 'Nieuws''

Les Quatre Vallées

De vele sneeuw die was aangekondigd is daadwerkelijk aan het vallen. Afgelopen nacht heeft het met name in Italië en Zwitserland flink gesneeuwd. Op veel plekken is de sneeuwval nog altijd niet gestopt waardoor de hoeveelheid zienderogen toeneemt. Dit weerbeeld houden we zeker tot donderdagnacht, waardoor er uiteindelijk op de hoogste toppen meters aan sneeuw kan vallen. De dooigrens ligt behoorlijk hoog, rond de de 2000 meter, waardoor het in de dalen al enige tijd onophoudelijk regent. Toch hebben wij weer enkele prachtige plaatjes weten te vinden die we maar al te graag met jullie delen.

Zware storm

Maar er is niet alleen sprake van veel neerslag in de Alpen. Ook waait er een stevige wind door de bergen. Op de hoogste toppen, boven de 3000 meter, kan deze wind zelfs orkaankracht bereiken. Regio's waar een windkracht van 12 Bft voor kan komen zijn Tirol, Vorarlberg, Graubünden en Berner Oberland. Wij kunnen gelukkig veilig vanuit huis van de sneeuw in de bergen genieten!

Klik hier om naar de sneeuwverwachting in de Alpen te gaan >>

Weerbericht update 12.00 uur

De stand tot nu toe is dat de meeste neerslag is gevallen in het uiterste zuidoosten van Frankrijk en in Tessin in Zwitserland. Er is meer dan 150mm gevallen in 48 uur (het merendeel zelfs in de afgelopen 24 uur). Sowieso is de meeste regen aan de west en zuidflank van de Alpen gevallen en dat blijft ook wel zo. Aan de zuidflank komt er vandaag nog het een en ander bij, vooral in het noordoosten van Italië, in Graubunden in Zwitserland en in Oostenrijk in het zuiden van Tirol en Vorarlberg en in Oost-Tirol en Karinthië. Het een en ander behelst in de genoemde gebieden plaatselijk nog meer dan 100mm, zodat de totale neerslagsom over 3 dagen lokaal wel eens in de buurt van 300mm kan komen! En let op, in de bergen valt sneeuw boven de 1000m (in het zuiden van Oostenrijk ligt de sneeuwgrens hoger)

Webcam Sils

Sils im Engadin met blik op de Silsersee

Webcam Villars

Prachtig sneeuwlandschap in het Zwitserse Villars

Webcam Madesimo

Sneeuwruimen in het Italiaanse Madesimo

Webcam Verbier

In Verbier is de aanleg van een nieuwe après-skibar door de sneeuwval even stilgelegd

Webcam Sauze d

Hier, in Sauze d'Oulx, barst volgend jaar in maart het Dutchweekend Italia los

Webcam Airolo

Onophoudelijke sneeuwval in Airolo

Webcam Crans-Montana

Nog even geduld en je kunt weer skiën op de Piste National in Crans-Montana

Webcam Arolla

De winter is begonnen in Arolla

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.