Skip to navigation Skip to main content

Tweede sneeuwdump!

Het heeft er alle schijn van dat er weer een dik pak sneeuw gaat vallen in de Alpen. De tweede sneeuwdump van het prille seizoen richt zich op het zuiden van Zwitserland en het Italiaanse Aosta-gebied. Wat de modellen vandaag berekenen, liegt er niet om. Twee toonaangevende weermodellen (het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS) komen allebei met een sneeuwdump van meer dan 1 meter dikte op de proppen. Het sneeuwdek kan in een enkele zwaar getroffen regio zelfs oplopen naar 2 meter hoogte. Het ECMWF maakt het zelfs zeer bont door in één regio zelfs 3 meter verse sneeuw (en regen!) te berekenen.

'Südstau'-situatie

Uiteraard is dit allemaal nog erg onzeker. Dat de weermodellen met een dik pak sneeuw komen, wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied. Deze depressie zou zich in het weekend moeten vormen boven Frankrijk waardoor met een zuidelijke stroming zeer vochtige lucht naar de Alpen wordt geblazen. Er ontstaat een zogenaamde 'Südstau'-situatie die bekend staat om het produceren van grote neerslaghoeveelheden, maar dan moet de situatie wel lang genoeg aanhouden.

Grote hoeveelheden neerslag boven de Alpen

Onzekerheid over Südstau

De onzekerheid is op dit moment nog groot, want de belangrijkste factoren om tot een Südstau te komen, laten zich moeilijk vijf dagen vooruit voorspellen. In het weekend moet er een interactie ontstaan tussen een omvangrijke depressie, nu nog gelegen ten zuidwesten van IJsland, en een zogenaamde warmtefrontafloper van een depressie die morgen ontstaat bij de Amerikaanse oostkust. In New York en Boston gaat het daardoor morgen regenen, dieper landinwaarts valt ook sneeuw. Maandagmiddag zouden de twee systemen samen moeten vloeien en uitgroeien tot een zeer actief regengebied. De Südstau komt dan opgang en leidt dinsdag en woensdag tot zware sneeuwval.

Lekker skiën op de gletsjer van Hintertux

Geen dooi

De meeste sneeuw wordt berekend voor Aosta, Wallis en Tessin. De sneeuwvalgrens schommelt tussen 1800 en 2500 meter. Daaronder valt regen. Mocht alles werkelijkheid worden dan kan deze situatie tot serieuze water- en sneeuwoverlast zorgen in het noordwesten van Italië. De sneeuw blijft voorlopig liggen. Later in de week wordt het in de Alpen waarschijnlijk kouder dus alle sneeuw die boven de 2500 meter valt, zal niet snel verdwijnen.

Fraai plaatje vanochtend vanuit Davos

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.