Andreas Steindl is 24 jaar oud en een echt multitalent. Hij is skileraar, berggids en ook nog eens een begenadigd timmerman. Andreas neemt deel aan de wereldbeker toerskiën voor het nationale team van Zwitserland en heeft al 67 keer de Matterhorn beklommen. Zijn recordtijd: 2 uur en 57 minuten. Te langzaam volgens Steindl.
“Ja, op de minder steile gedeeltes zeer zeker. Ik ben in het centrum van Zermatt gestart en in een snelle pas naar de Hörnlihütte op 3260 meter gelopen. Op de berg zelf gaat het een stuk langzamer. Ter vergelijking: toeristen hebben voor dezelfde beklimming meer dan 6 uur nodig.”
“Eigenlijk hebben andere mensen mij op dit idee gebracht. Als berggids wordt er vaak aan mij gevraagd hoe snel je bovenop de top van de Matterhorn zou kunnen staan. Ik vond het moeilijk om hier antwoord op te geven, dus ben ik het zelf maar een keer gaan uitproberen. Ik ben er zeker van dat het nog sneller kan dan mijn huidige tijd. Toen ik de poging ondernam was ik niet in mijn beste vorm. Tijdens de zomer wil ik mijn tijd proberen te verbeteren.”
“Ach, het ziet er steiler uit dan het in werkelijkheid is. Van beneden af zien de wanden er zeer steil uit, maar de Matterhorn heeft ook flanken die vlakker zijn. De route naar boven is technisch, maar niet bijzonder uitdagend. Iedereen met een goede conditie kan hier boven komen.”
“Vanuit Zermatt nemen we met onze gasten eerst de gondel naar bergstation Schwarzsee. Dan heb je al 1000 hoogtemeters overwonnen. Dan lopen we naar de Hörnlihütte waar we de nacht doorbrengen. Luxe hoef je hier niet te verwachten. Er is stroom, maar geen stromend water. Je kunt hier slapen en eten maar daar is ook alles mee gezegd. In 2015 staat er een nieuwe hut tot onze beschikking die voorzien is van meer comfort. De volgende morgen starten we om 4.30 uur met onze reis naar de top. Een goede conditie is een vereiste!”
“Veel chocolade meenemen! Verder moet je altijd op pad gaan met een berggids! Vaak zijn er mensen op de Matterhorn te vinden die zichzelf en anderen in gevaar brengen. Zij weten niet waar ze het beste kunnen lopen en zorgen voor een lawine van steenslag met soms als gevolg dat de route door rotsblokken geblokkeerd wordt. Een berggids kost bijna duizend euro, maar daarmee ben je verzekerd van de juiste route en een optimale voorbereiding. Daarnaast raad ik aan om ter voorbereiding twee minder zware beklimmingen te doen en regelmatig te joggen.”
“Ja klopt! Ik kan me nog goed herinneren dat ik op 14-jarige leeftijd voor de eerste keer de Matterhorn beklommen heb. Dat was samen met mijn vader en moeder. Destijds ervoer ik de beklimming als zeer vermoeiend. Ik had grote moeite met de hoogte, wat zich uitte in hoofdpijn en duizeligheid. Het heeft me er echter niet van weerhouden om de Matterhorn nog 66 keer te beklimmen.”
“Het mooiste is wanneer je alleen op de berg bent, maar dit komt helaas maar heel weinig voor. Ook is het mooi om op de berg de zon te zien opkomen. Met name vanaf de top is dit een zeer indrukwekkend gezicht. Bij goed weer heb je bovendien een waanzinnig uitzicht op de Berner Alpen, de Mont Blanc en alle ‘vierduizenders’ in Zwitserland. Het uitzicht is onbeschrijfelijk.”
“Dat is een 5350 meter hoge berg in Alaska. Het kan nog veel hoger hoor! Naar bergbeklimmen in het hooggebergte gaat mijn aandacht niet volledig uit. In de winter ga ik graag toerskiën en zit ik in het nationale team van Zwitserland. Ik droom er van dat toerskiën tijdens de Spelen van 2020 Olympisch wordt en ik voor mijn land mag uitkomen.”
“In Zermatt natuurlijk! Hier vind je een adembenemende bergwereld, veel sneeuw, goede omstandigheden en altijd de Matterhorn die een oogje in het zeil houdt.”
Klik hier voor meer informatie over Zermatt >>
Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!
14 apr | Nieuwe 6-persoons stoeltjeslift in skigebied Filzmoos |
11 apr | 10 herkenbare foutjes van wintersporters |
10 apr | Skiën op een gletsjer: alles wat je moet weten |