Skip to navigation Skip to main content

Interview: de snelste man op de Matterhorn

Andreas Steindl is 24 jaar oud en een echt multitalent. Hij is skileraar, berggids en ook nog eens een begenadigd timmerman. Andreas neemt deel aan de wereldbeker toerskiën voor het nationale team van Zwitserland en heeft al 67 keer de Matterhorn beklommen. Zijn recordtijd: 2 uur en 57 minuten. Te langzaam volgens Steindl.

2 uur en 57 minuten? Ben je de Matterhorn opgerend?

“Ja, op de minder steile gedeeltes zeer zeker. Ik ben in het centrum van Zermatt gestart en in een snelle pas naar de Hörnlihütte op 3260 meter gelopen. Op de berg zelf gaat het een stuk langzamer. Ter vergelijking: toeristen hebben voor dezelfde beklimming meer dan 6 uur nodig.”

Waarom wil je de snelste zijn?

“Eigenlijk hebben andere mensen mij op dit idee gebracht. Als berggids wordt er vaak aan mij gevraagd hoe snel je bovenop de top van de Matterhorn zou kunnen staan. Ik vond het moeilijk om hier antwoord op te geven, dus ben ik het zelf maar een keer gaan uitproberen. Ik ben er zeker van dat het nog sneller kan dan mijn huidige tijd. Toen ik de poging ondernam was ik niet in mijn beste vorm. Tijdens de zomer wil ik mijn tijd proberen te verbeteren.”

Hoe kom je zo hoog? Het ziet er behoorlijk steil uit…

“Ach, het ziet er steiler uit dan het in werkelijkheid is. Van beneden af zien de wanden er zeer steil uit, maar de Matterhorn heeft ook flanken die vlakker zijn. De route naar boven is technisch, maar niet bijzonder uitdagend. Iedereen met een goede conditie kan hier boven komen.”

Hoe ziet de route naar de top er uit?

“Vanuit Zermatt nemen we met onze gasten eerst de gondel naar bergstation Schwarzsee. Dan heb je al 1000 hoogtemeters overwonnen. Dan lopen we naar de Hörnlihütte waar we de nacht doorbrengen. Luxe hoef je hier niet te verwachten. Er is stroom, maar geen stromend water. Je kunt hier slapen en eten maar daar is ook alles mee gezegd. In 2015 staat er een nieuwe hut tot onze beschikking die voorzien is van meer comfort. De volgende morgen starten we om 4.30 uur met onze reis naar de top. Een goede conditie is een vereiste!”

Heb je een lievelingsplek op de Matterhorn?

“Het mooiste is wanneer je alleen op de berg bent, maar dit komt helaas maar heel weinig voor. Ook is het mooi om op de berg de zon te zien opkomen. Met name vanaf de top is dit een zeer indrukwekkend gezicht. Bij goed weer heb je bovendien een waanzinnig uitzicht op de Berner Alpen, de Mont Blanc en alle ‘vierduizenders’ in Zwitserland. Het uitzicht is onbeschrijfelijk.”

Wat is de hoogste berg die je hebt beklommen?

“Dat is een 5350 meter hoge berg in Alaska. Het kan nog veel hoger hoor! Naar bergbeklimmen in het hooggebergte gaat mijn aandacht niet volledig uit. In de winter ga ik graag toerskiën en zit ik in het nationale team van Zwitserland. Ik droom er van dat toerskiën tijdens de Spelen van 2020 Olympisch wordt en ik voor mijn land mag uitkomen.”

Waar kun je het beste toerskiën?

“In Zermatt natuurlijk! Hier vind je een adembenemende bergwereld, veel sneeuw, goede omstandigheden en altijd de Matterhorn die een oogje in het zeil houdt.”

Klik hier voor meer informatie over Zermatt >>