Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw en kouder!

De titel zou van november kunnen zijn, maar het is de titel van 25 april! En hij heeft dus goed nieuws voor alle fanaten die de komende vakantieweek aangrijpen om te gaan skiën in plaats van de zon op te zoeken. Waarschijnlijk heb je geboekt voor een skigebied met hoge pistes, en daar wordt het de komende week genieten. Er gaan tientallen centimeters verse sneeuw vallen namelijk! De eerste sneeuw valt dit weekend al. Een storing trekt traag van west naar oost en zorgt voor bewolking, slecht zicht en sneeuwval. De sneeuwvalgrens ligt zaterdag nog tussen 2000 en 2500m, maar daalt zondag tot rond of iets onder de 1500m.

Dit weekend sneeuw!

Vanaf vrijdagavond tot en met zondagavond valt er in de Franse en Zwitserse Alpen, en in Aosta, 25 tot 50 cm sneeuw. De Dolomieten, Zuid-Tirol en de Oostenrijkse en Duitse Alpen krijgen 10 tot 25 cm aan verse sneeuw. De sneeuwval is prettig, maar de skicondities zullen een groot deel van het weekend niet best zijn. Eerst dus maar Koningsdag in Nederland vieren?

Zonnige perioden

Maandag, dinsdag en woensdag laat de zon zich geregeld zien. Een enkele bui kan even voor wat slechter weer zorgen, maar de droge perioden overheersen in de meeste skigebieden. Alleen in de Beierse Alpen en Oostenrijk zijn er veel wolkenvelden en valt wat vaker sneeuw, onder de 2300m overgaand in regen. In de loop van donderdag stroomt koudere lucht naar de Alpen. De kou gaat samen met veel wolken en perioden met sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt zelfs tot rond 1000m! Op 3000m daalt het kwik naar -15 graden. Ik kan me amper herinneren of het deze winter al eens zo koud is geweest in de Alpen. Voor iedereen die de komende week gaat, wordt het dus genieten van verse sneeuw, maar er zijn ook veel dagdelen waarbij het weer op de piste vrij slecht is. En neem warme kleren mee, want lentewarmte is in de Alpen niet te vinden.

Klik hier om naar de sneeuwhoogtes in de Alpen te gaan >>

Weersverwachting Dutchweek 2014

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.