Skip to navigation Skip to main content

Roadtrip: Met een oude camper door Oostenrijk

5598 - Roadtrip: Met een oude camper door Oostenrijk (1)

Skivakantie maar dan anders. Vier skigebieden in negen dagen en overnachten in een studentencampertje. Snowplaza-redacteuren Fabian en Martin trokken door de Oostenrijkse bergen, gespeend van enige luxe of comfort. In een verbouwde Volkswagen Transporter uit 1996 bezochten zij de skigebieden van Kappl, Ischgl, Mayrhofen en Hintertux. Een ongewone reis vol ongemakkelijke momenten, maar vooral met veel plezier.

Winterkamperen bij -7

Na een eindeloze reis over de Autobahn bereiken wij in de nachtelijke uren het ontspannen Kappl. Een kleine, besneeuwde parkeerplaats bij de rivier de Trisana op steenworp afstand van de lift is onze woonplaats voor de komende dagen. Een prima plek om te overnachten dus! Met een temperatuur van -7 graden krijgen we gelijk de eerste nacht een goede indruk van hoe het is om te kamperen in de winter. De nachten brengen we door in dikke slaapzakken achter de beslagen ramen van de bus. Ook onder Tina, zoals we onze VW liefkozend noemen, is inmiddels een kleine ijsgrot ontstaan. Van een standkachel is deze oude dame helaas niet voorzien. Ietwat uitgeput beginnen we aan onze eerste dag op de pistes van Kappl, die ons positief verrassen door hun veelzijdigheid.

Het is goed koud de eerste nacht

Pure manier van wintersport

In korte tijd zijn we verliefd geworden op Kappl vanwege het mooie weer, de heerlijke pistes en de gastvrijheid van de inwoners. Ook zijn we verrast door deze pure manier van wintersport. We beleven de dagen veel intenser zonder de warmte en geborgenheid van een comfortabele accommodatie. Het is heerlijk om de hele dag buiten te zijn, de frisse lucht in te ademen en te genieten van de vrijheid. Maar het leven in Tina vereist wel de nodige discipline. Dagelijkse bezigheden zoals afwassen, koken en opruimen moeten goed worden georganiseerd en nemen voor ons gevoel veel tijd in beslag. Na een paar dagen in Kappl verhuizen we naar een ongezellige parkeerplaats onderaan de lift in het 10 kilometer verderop gelegen Ischgl.

Dagelijkse routine

Kamperen verboden!

Tientallen campers die stukken luxer zijn dan Tina maken ons duidelijk dat de tijd van afzondering en vrijheid voorbij is. Mag je hier trouwens wel overnachten? Blijkbaar niet, want de volgende ochtend vinden wij op de voorruit een waarschuwing: “Kamperen verboden, op straffe van een wielklem.” Overdag genieten wij van de zon en de sneeuw in de Silvretta Arena. Alleen de skikeuze was vandaag lastig, alpineski’s of toch de freeride latten? Met zo’n 10 centimeter verse sneeuw zijn we toch maar gaan freeriden. ’s Avonds repareren we provisorisch onze ski’s met een zakmes en gasbrander. Met een Jägermeistertje erbij is dit onze vorm van après-ski.

Omgebouwde Volkswagen

Wielklem

Na drie dagen Ischgl willen we onze reis voortzetten richting Mayrhofen. Maar voor het zover is, wacht ons nog een volgende beproeving. Aan het einde van de skidag, na een bezoek aan het verwarmde zwembad, vindt Tina het gewoonweg te koud om te vertrekken. We krijgen haar niet aan de praat. Er zit niks anders op dan toch nog eens op de parkeerplaats van de lift te overnachten. Gevolg is dat er de volgende ochtend een grote gele wielklem onder onze bus prijkt. Een kleine ramp, want de verwijdering hiervan past niet in ons krappe budget... Gelukkig zijn we in staat om de verantwoordelijken met veel gevoel voor diplomatie te overtuigen van het feit dat Tina niet wilde starten. De overige ‘kampeerders’ op de parkeerplaats hebben respect voor onze nachten zonder verwarming en nodigen ons uit voor een afscheid met warme dranken en gegrilld vlees. Eind goed al goed!

Gezelligheid bij de camper

Een camping is pure luxe!

Ietwat verlaat, maar net op tijd voor oudejaarsavond komen we aan in Mayrhofen. Hier ontmoeten wij enkele vrienden die ook in een oud, klein studentenhuis op wielen op wintersport zijn. Na in Mayrhofen uitbundig de start van het nieuwe jaar te hebben gevierd, kiezen we er wijselijk voor maar eens op een camping te overnachten. Pure luxe wacht ons hier! 24 uur per dag warm water, een toiletgebouw, schone douches, een droogruimte en een infraroodcabine staan ons ter beschikking! Ook op deze camping zijn de meest uitgebreide campers met alles erop en eraan te vinden. Wij vallen met ons oude barrel weer volledig uit de toon. Na nog een paar geslaagde dagen in het Zillertal staat ons besluit wel vast: voortaan zijn en blijven wij winterkampeerders!

Het was een geslaagde vakantie!

154 - Winter - Martin

Over Martin

Als kind zat Martin met zijn neus voor het raam en smeekte dat de regen zou veranderen in sneeuw. Indoorskibanen en de Wintersport Arena Sauerland waren zijn eerste favoriete skigebieden.