Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Interessant weekeinde in Alpen

5594 - Alpenweer: Interessant weekeinde in Alpen (1)

Met het lenteweer van nu; zon en hoge temperaturen. Je zou er bijna niet meer op rekenen, maar in de loop van het weekeinde wordt het weer winter in de Alpen.

Vandaag en morgen

Er is nog niets te merken van de naderende winter. De zon schijnt volop en het kwik loopt hoog op. Net als gisteren loopt het kwik op tot tussen 16 en 21 graden en in dalen waar een beetje föhn optreedt, wordt het nog wat warmer. Pas vanaf boven de 3000m komt het kwik onder nul. Uiteraard heeft dit niet al te positieve effecten op de sneeuwkwaliteit. Maar je hebt in elk geval een tweede keus; volop genieten van de lentezon. Morgen is het ook nog erg zacht. De dag begint met zon, maar van het westen uit komen steeds meer sluierwolken opzetten, die vooral in Frankrijk en Zwitserland de zon echt gaan hinderen.

Hähnenkopflbahn

Winter treedt in

De sluierwolken van vrijdag horen bij een depressie die in het weekeinde over gaat trekken. Zaterdag begint het in Frankrijk te regenen en de sneeuwgrens ligt eerst boven de 2000m. De regen trekt langzaam oostwaarts, maar bereikt Oostenrijk en Beieren pas tegen of in de avond. Tegelijkertijd begint de sneeuwgrens in het westen al wat te dalen. Zondag daalt de sneeuwgrens in het westen en noorden van de Alpen tot onder de 1000m. In het zuiden, en dan denk ik met name aan Italië, ligt de sneeuwgrens dan rond de 1500m. We hebben het overigens niet over kleine hoeveelheden. Op sommige plaatsen valt een halve meter sneeuw (lokaal zelfs nog iets meer). De hoeveelheden en ook de flink dalende sneeuwgrens zorgen ook op de wegen vaker voor overlast.

Verwachting voor Serfaus

Na het weekeinde

Maandag valt er sneeuw tot in het dal. De depressie trekt langzaam oostwaarts weg, wat zorgt voor een noordelijke wind en een tijdje stuw aan de noordflank van de Alpen. Daar sneeuwt het nog even door, terwijl het in het westen en zuiden langzaam al wat opklaart. Dinsdag valt er nog een enkele sneeuwbui, maar is er overal ook weer wat zon. Zo hebben we weer een interessante sneeuwdump achter de rug.

Wil jij weten hoeveel sneeuw er in jouw skidorp gaat vallen? Meld je dan nu aan voor de Snowalert! >>

Veel groene plekken op de pistes in Mayrhofen

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.