Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw naar de Alpen

5591 - Alpenweer: sneeuw naar de Alpen (1)

Nu we in Nederland de winter even gevoeld hebben, is voor iedereen duidelijk dat de wintertijd is aangebroken. Na het sinterklaasfeest kunnen we ons gaan richten op de naderende kerstvakantie. Vanuit het weer bekeken, is die vakantie nog ver weg, maar toch durven we wel te zeggen dat de wintersportvooruitzichten best in orde zijn. Anders gezegd: daar waar nu nog weinig sneeuw ligt, zou de komende twee weken een leuke laag verse sneeuw kunnen vallen. Geen zekerheid uiteraard, maar de weerkaarten schotelen genoeg mogelijkheden voor.

Van zuidstroming naar weststroming

In november hadden we in de Alpen geregeld te maken met een zuidstroming. De Südstau zorgde voor zware regenval in het Italiaanse laagland en voor een dik pak sneeuw in Piemonte, Aosta, Wallis en Tessin. Ook andere skigebieden kregen af en toe een laag verse sneeuw zodat in veel skigebieden de hoge pistes, boven de 2500m, er vaak prima bijliggen. De komende twee weken krijgen de Alpen te maken met een weststroming. Wolken, regen en sneeuw naderen dan niet vanuit de Middellandse Zee, maar vanaf de Atlantische Oceaan. Hierdoor krijgen andere skigebieden te maken met sneeuwval. Alles zullen we eerlijk delen… Om die reden spreken we ook van gunstige vooruitzichten voor de periode richting Kerst.

Flachau kan nog wel wat sneeuw gebruiken

Wanneer sneeuwt het?

De eerste sneeuw gaat in de Franse Alpen, Zwitserland, Oostenrijk en de Duitse Alpen al dit weekend vallen. De sneeuwvalgrens ligt zaterdag tussen de 500 en 1000m, lekker laag. Helaas is er echter geen sprake van zware sneeuwval, er valt hooguit een centimeter of 5. Maar toch, lichte sneeuwval, kou en de sneeuwkanonnen aan zorgen gezamenlijk toch voor winterse omstandigheden. Zondag blijven we deze weersomstandigheden houden. De laag verse sneeuw is in de Savoie (onder andere Val Thorens), Haute-Alpes (onder andere Serre-Chevalier), maar ook in Tirol en Salzburg aangegroeid tot lokaal 10 cm. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag tot het dal, dus overal wordt het wit. In de zuidelijke Alpen blijft het zo goed als droog. Alleen in de westelijke Alpen van Piemonte (Sestrière) kan een paar centimeter vallen.

In Kuhtai ligt wel genoeg sneeuw op de hoge pistes

Nog meer?

Yep! Er komt volgende week nog meer sneeuw bij. Elke keer als het in Nederland regent, weet je dat die storing in de Alpen sneeuw gaat brengen. Genieten dus van die regen! Vooral in de perioden van maandagmiddag tot en met dinsdagmiddag sneeuwt het soms fors. Vanaf de Franse Alpen tot in Oberösterreich valt er 10 tot 20 cm sneeuw bij, en opnieuw tot in het laagland. Het volgende sneeuwgebied staat voor donderdag gepland en daarna volgt er mogelijk in het weekend weer een periode met enige tijd sneeuw. Tussendoor passeert soms wel even wat zachtere lucht, dus de sneeuwkwaliteit zal onder de 1000m meestal zeer matig zijn. Maar vanaf 1500m en hoger zijn de voorbereidingen zeer gunstig voor een heerlijke start van de kerstvakantie. Nu maar hopen dat het tussen 20 en 25 december niet ineens heel warm gaat worden.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer het gaat sneeuwen in jouw favoriete wintersportdorp? Meld je dan nu aan voor de Snowalert >>

De 15-daagse voor München is aan de koude kant en wisselvallig

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.